Search
  • Mali od Kamare

Uvod u riječko streljaštvo

Updated: Jan 5

- PUT DO PRVE NABAVNE DOZVOLE

- OPCIJE NAKON DOBIJANJA NABAVNE DOZVOLE - DISCIPLINE

- FINACIJSKI IZDACI KROZ IZBOR DISCIPLINA I OPREME


Fino. Volite oružje. Niste za lovca. Sportski ste tip. Rado bi gađali povremeno ili rekreatvino na streljani, a mozda se i okušali na kakvom lokalnom natjecanju? Zar streljaštvo nije samo zračna puška i mali kalibar? Koje su druge opcije? Što je to veliki kalibar?


Međutim, niste znali gdje pitati, odnosno kome se obratiti. I, konačno, budimo realni, koliko to sve košta?

PUT DO NABAVNE DOZVOLE


Dakle, priča o streljaštvu, kao i u mnogim drugim sportovima kreće učlanjenjem u sportski klub koji se bavi ovom aktivnošću. Za početak je dovoljno imati dobru volju, i imati čistu savjest sa spoznajom da se ispunjava jedan od osnovnih zakonski predviđenih uvjeta, to jest da osoba nije imala problema sa zakonom, te da ste zdravog razuma.


Nakon učlanjenja u klub, uz pomoć i mentorstvo odgovorne osobe, član se potom upoznaje sa osnovnim pravilima sigurnog rukovanja oružjem, organizacijom treninga, pravilima rada streljane, kao i ponašanjem sa oružjem na streljačkoj liniji.


Redovni put budućeg aktivnog člana razvija se dalje kroz treniranje u nekoj od disciplina, te kad se osjeća spremnim - sudjelovanjem na natjecanju.

Kao natjecateljski sudionik, član dobija status aktivnog natjecatelja, na što krovni savez može izdati potvrdu o takvom statusu, i što je dokument potreban za dobivanje nabavne dozvole za sportsko oružje.


Ostali uvjeti dobivanja nabavne dozvole za sportsko oružje su napraviti liječnicki pregled u ambulanti ovlaštene medicine rada, te u mjestu prebivališta imati propisani ormar, metalni sef ili slično spremište koji ce poslužiti za držanje oružja. Nakon pribavljene dokumentacije krovne organizacije i liječničke potvrde, kao i nabavke propisanog sefa za držanje oružja, sportski strijelac može podnijeti zahtjev za nabavnu dozvolu, nadležnom tijelu (mup). Nadležno tijelo će izdati nabavnu dozvolu nakon svih zakonski propisanih provjera, provjere dokumentacije i terenske kontrole, najčešće unutar 2 mjeseca.

Od trenutka učlanjenja u klub, do trenutka izdavanja prve nabavne dozvole, ukupni troškovi relativno su predvidljivi. Znači; godišnja članarina kluba, kupovina sefa za čuvanje oružja (najjeftiniji sefovi za dugu cijev vec se kreću od 800tinjak kn), potvrde saveza o statusu aktivnog strijelca (250 kn), liječnicki pregled za držanje i nošenje oružja oko (400 do 700 kn), razne upravne pristojbe i taxe kod aplikacije za nabavnu dozvolu, te dolazimo do ukupne svote od možda 2000 kn, razvučene kroz određeni period od trenutka prvog učlanjenja u sportski streljački klub.


OPCIJE NAKON DOBIJANJA NABAVNE DOZVOLE - DISCIPLINE


Dozvola je u džepu i šta sad? Odnosno, koje su mogućnosti?

Kao prvo, danas sve što puca, može predstavljati ili predstavlja neku disciplinu. Čak i kubure, kremenjače, stari coltovi revolveri i njihove replike ili pravo oružje na CB proizvedeno prije 1870 godine, predstavlja svoju zasebnu grupu disciplina.


Također, na inicijativu mladih i lokanih strijelaca, pokrenule se se i brojne discipline praktičnog IPSC/IDPA streljaštva, a izgrađen je i poligon za ovaj sport na Drenovi, te je redovno u upotrebi, u organizaciji jednog lokalnog kluba u Rijeci.

U klasičnom streljaštvu, kad govorimo o modernom VK, ili velikom kalibru najčešće su to pištolji u kalibru 9x19 mm, odnosno revolveri u kalibru 357mag / 38 special. Pištolji koji se najčešće koriste u streljaštvu su česka CZ 75b, Hrvatski HS9, ili XDM, Glock 17, SIG 226, te brojni drugi. Od revolvera Smith & Wesson, Colt, Ruger, Taurus itd. Sve do dužine cijevi od 6 incha, već prema pravilniku serijskog programa HSS-a. U kratkim cijevima, ove dvije discipline nalaze se u nacionalnom programu krovnog saveza, streljačkog saveza Hrvatske.

U dugim cijevima velikog kalibra, dakle puškama, istim nacionalnim programom pokrivena su natjecanja sa kalibrom 7.62x39, i puškom PAP m59/66m odnosno puškom mauser 98 u kalibru 7.92x57, te njenim izvedenicama, m98k, m48, m24, itd.

Izvan ovih natjecanja u nacionalnom serijskom programu streljačkog saveza, pomalo ali sigurno sve su brojnija natjecanja i turniri iz drugih modernih ili popularnih disciplina.

Zanimljivo je lokalno Riječko natjecanje je tradicionalni ljetni “TT kup”, lokalni turnir u Rijeci, isključivo starim pistoljem m57, ili ruskim originalom TT m33, u kalibru 7.62 x 25, što već godinama organizira naš prijateljski riječki streljački klub.

O dugim cijevima, dakle puškama, za dobre strijelce ali i starije strijelce sa slabijim vidom (sto nije prepreka) sve su češća natjecanja iz sportskih pušaka, opremljenim optikom, a sama natjecanja poznata pod kolovijalnim i popularnim nazivom “Snajper kupovi”.

Puške su načelno opremljene debelim cijevima koje trpe oštriji režim ispaljivanja, te se zbog deblje cijevi manje zagrijavaju, a opremljene su adekvatnim i jakim optičkim nišanima za sportsko gađanje. Natjecanja u ovim disciplinama dalekometnog streljaštva sve su brojnija, sa sve većim brojem natjecatelja. Tradicionalno ova se natjecanja dešavaju kroz cijelu godinu, u organizaciji nekoliko klubova se vec rade u uobicajenim terminima u Osijeku (300 m), Zagrebu (300 m), Strelištu Kovačevo kraj Grobnika (300 i 600 metara) i Vrbovcu (300 i 600 m).

Naš klub radi tradicionalno jednom godišnje, tzv “Mali sniper kup”, unutar kapaciteta streljane “Vladimir Gortan” na Drenovi na 200 m, za veliki kalibar, odnosno 100 metara za mali kalibar s puškama u kalibru 22lr.

Najčešći kalibri ovih dalekometnih disicplina kod nas u HR, koji se viđaju po natjecanjima su .308 win, 6.5 lapua, 6.5 creedmoor, .223 remington, kao i drugi. Puške proizvođača Bergara, Tikka, Steyr, Blaser, Howa, Sabatti, Češka zbrojovka, Sako, ali i druge. Optike su raznih proizvođača, od kojih su najpopularniji Kahles, Sightron kao i u zadnje vrijeme Vortex. Od najskupljih tu su Smidt & bender, te Nightforce.


Kod natjecanja u ovim dalekometnim disciplinama, natječe se prema F-class pravilima međunarodne ICFRA organizacije, ili opcionalno prema pravilima organizatora natjecanja.


FINANCIJSKI IZDACI KROZ IZBOR DISCIPLINA I OPREME


Nakon dobijanja dugoočekivane nabavne dozvole, i pregleda disciplina, u koje vode krenuti, što nabaviti i koliki je financijski udar na džep?


Tesko je reći konačno, ali obzirom na prethodno navedene tipove oružja, internetskom tražilicom relativno lako se dolazi do ponuda i presjeka cijena kod ovlaštenih trgovina ili u ponudi polovnih.

Ovom prilikom treba reći da ne treba odmah kretati s idejom kupiti “sve za sve discipline” jer brojni klubovi posjeduju klupsko oružje koje može koristiti za treninge ili natjecanja, pa tako i naš klub.


Okvirne finacijske smjernice, mozemo navesti.


Najjeftiniji početak je kroz discipline VK pištolja i Revolvera, što i uključuje TT m57, od kojih se neki mogu naći u prihvatljivim ponudama na tržištu polovnih. CZ 75b za oko 2500 kn, TT m57 za 750 kn do 1000 kn, uzimajući prosjek ponude na “Njuškalu”. Puške PAP m59, te M48, u prosjeku ponude polovnih do 2000 kn, vrlo često i manje, prema istom izvoru.

U svim varijantama za treniranje ili natjecanje, mali kalibar 22 lr je financijski najpovoljniji. Češke serijske puške legendarne preciznosti spadaju zasluženo među najpopularnije, a to su legendarna BRNO 2, novija CZ 452 te najnovija CZ 455.U polovnim varijantama ove češke puškice vrte se oko 2000 kn u prosjeku, gledajući ponude opet na “Njuškalu”..

U sportovima dalekometnog streljaštva priča o ekonomskom budgetu, nažalost prestaje. Dobar i konkurentan sportski optički ciljnik počinje pri cijeni koja se vrti oko 1000 eur. Nova puška iz dućana, počinje barem na 1500 eur, nosači optike 200 do 300 eur. Početna ulaznica u dalekometno streljaštvo velikog punokrvnog kalibra, dakle vrti se oko prve početne investicije na nivou oko 3000 eur. Značajan izdatak.

Međutim, u jeftinijim varijantama za dalekometno streljaštvo, a nimalo manjeg izazova predstavlja disciplina malog kalibra 22lr s optikom. Ovu disciplinu stavljaju gotovo svi orgnaizatori dalekometnih natjecanja, na udaljenostima 50 ili 100 m, a puške, optika, kao i streljivo daleko su jeftinije.

Koliko je god teško puškom velikog kalibra pogoditi metu na 600 metara, nek se niko ne zavarava -gotovo jednaki je izazov biti konkurentan malo kalibarskom puškom s optikom na 100 m. Također, kao uvod u dalekometno streljaštvo, 22LR je odlična opcija, financijski dostižna mnogima.


Tu treba navesti, također jednu od simpatičnih lokalnih discplina u organiziaciji nama prijateljskog kluba, disciplina povijesne puške s optikom, na Kovačevu kod Grobnika, na 300 m. Ovo predstavlja pušku modela ili izvedenice izvornog modela puške do kraja drugog svjetskog rata, a koje su načelno i realno jeftinije u ponudi na trzištu, te opremljenu optikom. To su mauseri m98, yugo m48 (7,92x57), mosin – nagant (7.62x54R), te druge puške sličnih i ranijih godišta kao SMLE lee enfield, japanska arisaka, scmidt rubin, i slično.

Na svim natjecanjima je obavezno druženje u pauzama, zajedničke marende, razmjena iskustva i nove spoznaje, kao možda i mogućnost probe oružja od dobrih prijatelja.

Sad bi se samo trebalo pokrenuti.


Pojedine slike Izvor: Web


Mali od Kamare

678 views0 comments

Recent Posts

See All