Search
  • Mali od Kamare

Puške za natjecanja

Updated: Jan 5


‐ Opis puške za dalekometno streljaštvo

‐ Izbor kalibra prema disciplinama za dalekometno streljaštvo

‐ Izbor puške za dalekometno streljaštvo

‐ Dodatna oprema za puške za dalekometno streljaštvo


OPIS PUŠKE  


Pravilo F‐2, F‐class pravilnika dostupnog na naslovnici portala, o dalekometnom streljaštvu definira tehničke karakteristike puške za dalekometno streljaštvo. Međutim manje iskusnim to ne predstavlja puno. Namjera nam je ovdje opisati natjecateljsku pušku pristupačnijim jezikom, te olakšati izbor uz neke primjere.  


Ukratko, puška za dalekometno streljaštvo mora imati debelu cijev, odnosno cijev debele stijenke (vanjski promjer veći od 20 mm). Tokom natjecanja puca se više uzastopnih hitaca, nerijetko na suncu, a debela cijev jedini je način da ne dođe do pregrijavanja cijevi. Za cijev bi se moglo reći da je bolje da je čim duža, i čim deblja. Duža cijev će omogućiti veću brzinu zrna, debela cijev kontrolu pregrijavanja, a također i minimizariti fenomen cjevnog titraja koji je tipičan za tanje cijevi, i nezahvalan za preciznost. Obzirom da se gađa na velike udaljenosti, mehanički nišani nisu potrebni. Okidanje treba biti čim mekše, ali sigurno i provjereno da ne dolazi do samoopaljenja.


Kundak treba biti ergonomski rješen da omogući ugodno gađanje iz ležećeg položaja (Lovački kundak – NE), a preferira se i da ima mogućnost podešavanja po visini i dužini prema tjelesnoj građi strijelca. Materijal kundaka može biti plastika (kompozitni materijal), drvo, aluminij (“šasija”) ili laminat. Potkundak može biti s donje strane ravno odrezan, što za neke discipline daje prednost kod boljeg oslonca, ali u tom slučaju širina dodirne površine je ograničena F‐class pravilima na 76 mm.


Puška može biti sa spremnikom, ili jednometka.  


Način rada, repetirka, obrtno čepnog ili linearnog sustava zatvarača.   


Za bazu montaže optike puška se najčešće oprema sa piccatiny šinom (mil std 1913), koja je univerzalna i jednostavna baza za ovu namjenu. Ukupna težina puške preferira se čim teža, ali ovo je ograničeno prema F‐class pravilima natjecanjima, odnosno lokalnim pravilima organizatora natjecanja.


Raspon kalibara u izboru puške za LR natjecanja (u hrvatskoj)  mogao bi se podijeliti u 4 grupe. 1) 22lr‐ MK, kao zasebna prateća LR disiciplina na svim turnirima, zatim: 2) F‐class Target Rifle (FTR), 3) F‐class open (FO),  i, 4) ajmo tako reći  tzv. “lokalni open” koji ovisi o pravilima organizatora natjecanja.


Kratak opis prednosti i nedostataka kalibara u ove 4 kategorije navodimo pojedinačno.


1. 22Lr – MK – negdje i 22 ‐ F‐TR, mali kalibar predstavlja natjecateljsku pušku isključivo u 22lr kalibru. Po tehničkim specifikacijama u ovu ulazi gotovo svaka (serijska) malokalibarska puška opremljena optičkim ciljnikom. A bolji modeli imaju neke od karakteristika prema gornjem opisu: debela cijev, match kundak i sl. Ovaj kalibar ‐ disciplina ima slijedeće značajke: najjeftinija oprema na tržištu (puška, optika, streljivo). Ugodno treniranje bez trzaja i jeftino treniranje zbog cijene streljiva. Za malokalibarski metak, treba reći da se koristi isključivo tvornička municija, pa natjecatelj koji se ne bavi “reloadingom”  nije hendikepiran pred drugim strijelcima koji se bave punjenjem streljiva za svoje potrebe, a što je zakonodavac po novim propisima dozvolio. Ovo je odlična ekonomska varijanta za natjecanje, kao i za treniranje. A uz posjedovanje puške u većem kalibru, 22lr je skoro pa obavezen upravo radi jeftinijeg treniranja.


2. F‐class target rifle (F‐TR), prema pravilu F‐2.3 ovdje se govori  o isključivo 2 kalibra: 223 remington (5.56 x 45) i 308 winchester (7.62x51). Ne može se ad‐hoc reći “koji je bolji” od ova dva, ali za veće udaljenosti pogotovu preko 300 metara, 308 win ima prednost zbog veće snage, mase zrna i otpornosti na vjetar. Za ovu kategoriju kalibra treba reći da velika većina strijelaca u F‐TR koristi ovaj kalibar, pa natjecanje u praktički jednom jedinom kalibru drži strijelce u približno sličnoj konkurenciji. Postoji veliki izbor streljiva u maloprodaji u ovlaštenim trgovinama. Streljivo je jeftinije od drugih puščanih kalibara slične snage. A također se može koristiti u natjecanjima f‐class open, što nije obrnuti slučaj sa open class kalibrima da su primjenjivi u FTR.


Tko želi ići korak dalje, može se baviti i reloadingom kao opcijom, a tvorničko streljivo je stalna opcija, iako ne uvijek i idealna. Može se reći da je 308 win najuniverzalniji kalibar danas u dalekometnom streljaštvu – jer je primjenjiv u svim dalekometnim klasama.

Ekonomski, za sami trening i natjecanja na manje udaljenosti za 223 remington može se reći da je jeftiniji, dok je 308 win konkurentniji za veće udaljenosti, ali i skuplji.3. Kalibri u kategoriji f‐class open (FO), prema pravilu F‐2.2 mogu biti svi kalibri centralnog paljenja do maksimalno 8 mm. Balistički su visokog koeficijenta, i visoko precizni, a  vjerojatno i balistički dominantniji od prethodna dva kalibra u F‐TR klasi.  

FO uključuje kalibre 6.5x47 lapua, 6.5 Credmoor, 6.5x55, 6.5 BR, 6 BR, 260 remington, itd. Međutim ovi kalibri nisu za početnike iz dobrih razloga: opći nedostatak ovog streljiva u trgovinama, odnosno mali izbor ako se uopće pronađe u ponudi.  

Uslijed tog, posjedovanje pušaka ovakvih kalibara pretpostavlja također i iskusnog sportskog strijelca, koji se razumije i bavi reloadingom (punjenjem) vlastitog streljiva. A to dalje znači i dodatnu investiciju u specijalizirane alate, znanje, vještinu, iskustvo, kao i utrošak vremena. Dakle, F‐Open, nije za početnike. To su “napredni” kalibri.


4. Ostala natjecanja, i kalibri, prema pravilima organizatora:

“Lokalni open” turniri povremeno se također organiziraju. Tehnička pravila ovise o pravilima organizatora, a kalibri se definiraju u nekom rasponu od minimalnog do maksimalnog (pa čak i većeg od F‐class pravila za open, koje kaže maksimalno do 8 mm). U nekim takvim kalibrima većim od 8mm, čak i postoji tvorničkog sreljiva u ponudi po trgovinama, ali ono je vrlo skupo. Tipičan primjer je poznati 338 lapua mag. (cijena metka u maloprodaji 5 do 10 eur, komad). Reloading moguć i poželjan, a tvorničko streljivo skupo k’o zlato. Obzirom da nije uvršten u tehnička pravila F klase treba dobro razmisliti isplati li se investirati u takvu pušku, za sportsku namjenu ograničenom lokalnim pravilima  organizatora . Ovo je subjektivan i individualan odgovor za svakog pojedinca. Međutim, ovo je kalibar velikih udaljenosti.


U zaključku, kod izbora kalibra za natjecanje, kad se sve sabere i oduzme, za nekog ko tek odluči ući u sport dalekometnog streljaštva, najlogičniji izbor se vrti oko malokalibarskog 22lr, za MK‐FTR 22, ili u punokrvnoj varijanti 308 winchester, koji se također može koristiti u svim natjecanjima F‐class (FTR + FO), kao i u “lokalnim open” turnirima.  


Svi ostali kalibri mimo ova dva, zahtjevaju dodatnu investiciju, i specijalizirani pristup, te slijedeći korak u smjeru reloadinga.


A KOLIKO TO SVE KOŠTA?


Prema svojoj cjenovnoj kategoriji i kvaliteti, puške mogu biti u jednoj od tri kategorije.


1) Tvorničke serijske puške

2) Tvorničke serijske puške – naknadno nadograđene, prema želji strijelca

3) Vanserijske puške, ručno slagane (costum), rađene najčešće po narudžbi, i najvišeg cjenovnog nivoa.


U HR, 80‐95% natjecateljskih pušaka ulazi u prvu i drugu kategoriju pušaka, pa bi se ovdje osvrnuli na prve dvije kategorije, načešće zastupljene.  


Priča vjerojatno počinje nabavkom standardne serijske puške debele cijevi. Kroz treninge i natjecanja, možda i prva razočaranja – novi strijelac u narednoj fazi, počinje razmišljati o nadogradnji svoje puške, pa ćemo se pri kraju teksta osvrnuti i na nekoliko detalja koje je moguće “dograditi” i tako poboljšati performanse puške.


TVORNIČKE SERIJSKE PUšKE


Od pušaka u disciplini 22lr (FTR‐22lr) u nižoj cjenovnoj kategoriji, dakle, tvorničkih serijskih pušaka najzastupljenije su češke malokalibarske puške – svih profila cijevi. Brno 2, pokoja Brno 4, CZ 452, CZ 455. Iako spadaju u jeftiniju opciju, svoju best buy vrijednost su često dokazale, i ne treba ih potcijenjivati. Primjerice, uz pristunost pušaka višlje cjenovne kategorije (Anschutz) na MSK 2018, CZ 452 (tanka cijev) odnosi zlatnu medalju, a također i naredne godine na MSK 2019, CZ 455 thumbhole (debela cijev) osvaja zlatnu medalju u konkurenciji 22lr  na 100 m.  


Nove češke malokalibarske puške kreću se pri cijeni od oko 4,000 kn, a u ovisnosti o modelu i manje. 22lr je nepoderiv kalibar za cijev , pa i polovna znatno jeftinija dolazi u obzir.


Višlja cjenovna kategorija, ali i ustaljena visoka kvaliteta danas je Walther, kao i neprikosnoveni Anschutz. Ovo mogu biti stariji modeli na bazi A‐54, ili A‐64, odnosno noviji modeli istih mehanizama u različitim verzijama kundaka i okidača, već prema ergonomiji kundaka opisanog na početku ovog teksta. Cijene ovakvih polovnih Anschutza na tržištu počinju na nivou od 600 eur na gore (izvor: “Njuškalo”) – i rijetko su u ponudi (jer tko ima Anschutza taj ga teško prodaje). Noviji modeli u maloprodaji ovlaštenih trgovina na nivou 1,200 do 1,600 eur. (Dok o olimpijskim i biatlon modelima s početnom cijenom 5,000 eur, ne treba ni pričati)


Discipline F‐open, F‐TR, i “lokalni” open, u kategoriji tvorničkih pušaka do danas viđamo slijedeće modele:  


U cijenovnom rangu od 1,200 do 2,000 eur: Bergara HMR ili BMP, Tikka T3, (varmint, tactical, sporting), novija Tikka T3X (varmint, tactical, sporting), stariji Steyr SSG 69, Sabbati Rover Tac, Remington 700, Howa 1500, itd.


U cijenovnom rangu iznad 2,000 eur (pa i dosta iznad 2,000 eur): novi Steyr 08, Steyr 04, Sauer 3000, Sako TRG 22, TRG42, Blaser R 08, itd.


Lista nije konačna, ali je ilustrativna.


Nakon sveg rečenog, može se izvući nekoliko specifičnosti: vidljiv je nedostatak američkih proizvođača, uz izuzetak Remingtona. Nisu se probili u dalekometnom streljaštvu na ovim prostorima, usprkos prisutnosti na tržištu. Od svih navedenih modela, zanimljiv je primjer Blasera 08. Ovo je modularna puška promjenjive cijevi, lineranog sustava zatvarača, precizna (i skupa). Kad je riječ o izmjeni cijevi, zanimljivo bi ga bilo imati s kombinacijom 3 izmjenjive cijevi: recimo ‐ 223 rem (za trening), 308 win (za F‐TR), i 6.5 creedmoor, ili 6.5 lapua (za F‐O)… nešto za razmišljanje za one koji to mogu priuštiti.


NADOGRADNJA TVORNIČKE SERIJSKE PUšKE, SLIJEDEĆI KORAK U ŽIVOTU STRIJELCA


Kad strijelac upozna dobro svoju pušku, pomalo dolazi do spoznaje o eventualnim mogućnostima nadogradnje radi pobljšanja preciznosti. Ovo su neke opcije:


Kundak: Ergonomija kundaka je izuzetno važna. Strijelac želi da mu puška čim udobnije leži, a kundak da je ergonomski odgovarajući prema vlasniku.  Novi kundak može biti “back‐market” kundak koji se serijski radi za najčešće modele pušaka, odnosno rađen po narudžbi kod ovlaštenog puškara. Za najpoznatije “back‐market” kundake pogledati stranice proizvođača KKC, ili GRS, a ima i drugih. Cijene od 600 eur na gore. (poveznice: www.kkc.no;  www.grsriflestocks.com ). GRS kundaci imaju predstavnika maloprodaje u HR. Za dobrog puškara tražiti preporuku i upitati cijenu.


Plinska kočnica (Muzzle brake): Ovaj dodatak na vrhu cijevi baca plinove nakon hica lateralno u svim smjerovima. Smanjuje trzaj, ali i reducira utjecaj plinova na zrno pri izlazu iz cijevi (optimizira, dakle, preciznost). Upotrebljava se i u malom kalibru, 22lr. Nedostatak je pojačavanje pucnja što utječe negativno na ostale strijelce u liniji, pa na nekim streljanjama nije dopuštena, odnosno prema F‐2.12 pravilu nije dopuštena. Mnogi od prethodno navedenih proizvođača proizvode puške s navojem na vrhu cijevi, i u ponudi imaju plinske kočnice za svoje puške. Također postoji i backmarket proizvodnja u svijetu, pa i kod nas. (poveznica:  www.mikron.hr). Ukoliko cijev nije s navojem, isti se može napraviti u ovlaštenoj puškarskoj radionici, a onda i montirati plinsku kočnicu.


Okidanje: kod jeftinijih proizvođača / modela, okidanje može biti tvrdo, grubo. Strijelac preferira čim mekše. Okidanje se može omekšati također kod ovlaštenog puškara, odnosno on može ugraditi novi okidač. Backmarket okidači proizvode se za najpoznatije modele pušaka, u svijetu ali i u HR, i naravno, preporuka je da ih ugradi ovlašteni puškar. (Poveznice: www.timneytriggers.com ; www.mikron.hr)


Cijev: Standardnu cijev mijenjati radi preciznije cijevi, odnosno kad je stara istrošena. Zbog zakonske regulative, i propisa nezahvalan je posao u HR. Možda u Sloveniji, ili Austriji, ali potrebno se dobro raspitati o zakonskoj proceduri, obzirom da je prema zakonu cijev osnovni dio oružja, i nabavlja se preko nabavne dozvole. Prema zakonu mora biti označena žigom tormentacije, dok zavoda za tormentaciju u HR nema. Proizvođač preciznih cijevi, Lothar Walther, je dobar primjer.


Dvonožac, bipod: Praktički obavezan dodatak puški, najčešći je to poznati taktički “Harris”, približne maloprodajne cijene 180 eur. A prema boljim modelima i cijena se diže značajno: “Dolphin”, “Sinclair”, itd.


Mirage band/shield: Smanjuje reducira utjecaj titranja zraka prednjoj leći optičkog ciljnika. Stavlja se iznad cijevi, dužina se određuje za svaku pušku prema modelu, i dužini cijevi.


VANSERIJSKE “COSTUM” PUŠKEO njima u nekoj narednoj temi.


ZAKLJUČAK:


Brojnost natjecatelja na listama biltena svake godine je sve veća, i trenutno su ove discipline u porastu popularnosti. Postepeno se povećava i kvaliteta viđenih pušaka, gledajući retrospektivno u zadnjih desetak godina.


Dalekometno streljaštvo nije jeftino za prosječan hrvatski džep –  osnovna oprema u punokrvnom kalibru,  za ovaj sport računajući i optički ciljnik počinje pri cijeni od približno barem 3,000 eur, ali uz dobar motiv, možda i nije nedostižno.

Mali kalibar je dobar početak , daleko jeftinija ulaznica u ovaj sport, ali ne na mala vrata, i ne u zadnji red – jer mali kalibar s optikom je zasebna disciplina, i ne manje zahtjevna.


A prvi korak ka tom cilju, je učlanjenje u sportski streljački klub koji se bavi disciplinama dalekometnog streljaštva.


Pojedine slike Izvor: Web


Mali od Kamare

4,420 views0 comments

Recent Posts

See All