Search
  • Mali od Kužine

Priprema čahure (case preparation)

Updated: Jan 5

Sadržaj


  • Uvod

  • Zakonske osnove za reloading, i punjenje streljiva za vlastite potrebe

  • Korak 1. Full length sizing

  • Korak 2. Čišćenje čahura

  • Korak 3. Kraćenje čahura

  • Korak 4. Chamfer & Deburring

  • Korak 5. Annealing

  • Korak 6. Neck turning

Uvod

U narednom tekstu, nastavljamo dalje s temama koje su u našem hrvatskom web prostoru ili literaturi rijetko zastupljene, a istovremeno se nalaze u porastu interesa sportske i lovačke javnosti.

Tvorničko streljivo je skupo u maloprodaji, a cijena varira u ovisnosti o kalibru ili zrnu kojim je punjeno kao i brendu proizvođača. Iako skupo, kod tvorničkog streljiva, preciznost nije uvijek zagarantirana.


Ovim uvodnim člankom pokrenut ćemo razne edukativne teme o punjenju streljiva za vlastite potrebe, a što nam je zakonodavac omogućio prema zakonu o Nabavi i posjedovanju oružja građana iz 2018, a što je aktivnost u skladu sa lokalnom streljačkom tradicijom ali i europskom pravnom regulativom.

Ne zaboravimo, i naši stari nekad su punili lovačke patrone!


ZAKONSKE OSNOVE ZA RELOADING

Iz navedenog zakona sa uvodnog teksta, navodimo slijedeće:


I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Zakonom uređuju se kategorije oružja, postupci nabave, registracije i sakupljanja

oružja građana, produženja roka valjanosti isprava o oružju, način postupanja s oružjem i

streljivom, punjenje streljiva za vlastite potrebe, postupak u slučaju smrti vlasnika oružja,

postupci oduzimanja oružja, streljiva i isprava o oružju i postupanje prilikom unošenja i

iznošenja oružja iz Republike Hrvatske.


V. POSTUPANJE S ORUŽJEM I STRELJIVOM

Članak 32.

(1) Građanin koji posjeduje važeći oružni list za oružje registrirano u svrhu lova ili sporta

može puniti streljivo za vlastite potrebe.

(2) Građanin iz stavka 1. ovoga članka smije držati najviše 2000 grama baruta.

(3) Streljivo napunjeno za vlastite potrebe, kao i barut čuvaju se na način da ne budu

dostupni osobi koja nije ovlaštena za njihovo posjedovanje, zaključani i odvojeni u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene

uporabe.

(4) Građanin iz stavka 1. ovoga članka može, na temelju važećeg oružnog lista za oružje

registrirano u svrhu lova ili sporta, nabavljati komponente streljiva.

(5) Prilikom punjenja streljiva za vlastite potrebe građanin je dužan voditi brigu o

sigurnosti drugih osoba i imovine kako ih ne bi ugrozio.


Važno je napomenuti da se prema ovome zakonu u HR, smije puniti streljivo za sportsko i lovačko oružje, ali ne i za kolekcionarsko niti ono za osobnu zaštitu.

Punjenje streljiva je kompleksna tema, a obrađivat ćemo je po tematskim cijelinama, u narednim člancima. Obzirom da je većina nama dostupne literature na engleskom jeziku, pojedine termine navodit ćemo u terminologiji sa engleskog govornog područja.


U ovom članku, tema će biti priprema čahure (case preparation).


Svi znamo da se za precizno gađanje mete u sportskom streljaštvu mora imati kvalitetno streljivo visoke preciznosti.

“Match grade” streljivo preciznosti je koja se se u struci opisuje kao “sub moa”, gdje je grupiranje pogodaka, u krugu manjem od reda jedne veličine kutne minute.

(dakle grupa pogodaka je promjera manjeg od približnih 30 mm na 100 metara).


Moderni standard natjecateljske preciznosti formirao se u praksi i na bolje od toga, pa je za konkurentnost na natjecanju pri redu veličine od 0.5 MOA, ili pola kutne minute vrijednosti ili čak manje!

Streljivo takve kvalitete i preciznosti može se napraviti, vlastoručno a izrada počinje upravo sa kvalitetnom pripremom čahura, a tome će biti više riječi u narednom tekstu.


Osnovna smjernica:

Čahure moraju biti sve od istog proizvođača, i to po mogućnosti što kvalitetnijeg brenda (Lapua, Hornady, Norma, itd).


POSTUPAK KORAK PO KORAK


Korak 1. Full length sizing


S novim čahurama iz dućana ili ako smo ih dobili na poklon od kolege strijelca/lovca moramo napraviti Full length sizing, odnosno vratimo čahuru na SAAMI ili C.I.P. standard koji su gotovo identični. Na taj način postižemo uniformnost dimenzija svih čahura. Također, čahure se mogu oštetiti tokom transporta/na streljani, a vrat čahure ili tijelo se može uvinuti, I u takvim je slučajevima FL sizing obavezan.

Nakon što su čahure ispaljene iz vaše puške, može se kasnije raditi samo “neck sizing” tj samo oblikovati vrat čahure ali ne i njeno tijelo obzirom da se prilikom ispaljenja tijelo čahure raširi na dimenzije ležišta metka, na praktički idealne dimenzije.

Nakon otprilike 4 do 5 ponovnih punjenja čahura poželjno je opet radit FL sizing, jer s vremenom dolazi do teškog bravljenja zatvarača i to je indikator da je potrebno odraditi FL sizing opet.


Za uspješno napraviti FL sizing čahure se moraju prethodno podmazati sa odgovarajućim lubrikantom inače može doći do oštećenja čahure tokom ovog postupka.


Ne pretjerivati sa podmazivanjem!

Ukoliko se pretjera sa podmazivanjem, vrat čahure će se vidno smežurati a to ne želimo!


Nemojte zaboraviti podmazati vrat čahure iznutra pomoću štapića za uši jer ukoliko se to ne napravi može se desiti da čahura zaglavi u matrici kod ovog postupka radi prevelikog trenja između vrata čahure i expander/deprimer igle.

Cijela radnja širenja čahure mora proći glatko, a to znači da kad se gurne i izvadi čahuru iz matrice ne smije se osjetiti preveliki otpor.

Ukoliko čahura nije podmazana, ili je nedovoljno podmazana osjetit će se jako trenje i otpor, a pogotovo kad se čahura izvlači iz matrice. To je znak da se mora bolje obratiti pozornost na podmazivanje.

Također, može se desiti uslijed prevelikog trenja da vrat čahure pukne i ostane u matrici.

To treba svakako izbjeći jer vaditi vrat iz matrice, košta živaca i vremena a moguće je i oštećenje expander/deprimer igle, te pojava hitne potrebe za nabavkom nove. A to ne želimo.


Korak 2. Čišćenje čahura

Nakon što je FLS (full lenght sizing) napravljen na čahurama, one se moraju detaljno očistiti, tj skinuti svu masnoću s njih.


Ukoliko su čahure jako prljave npr od blata onda je potrebno dva puta oprati čahure. Prvi put PRIJE koraka 1. (full lenght sizing-a) jer bi u suprotnom oštetili matrice a to ne želimo i drugi put naravno nakon koraka 1.


Postoje razni uređaji specijalizirani za tu zadaću a najbolje su se pokazali takozvani Wet tumbleri.

Princip pranja čahura sa wet tumblerom je slijedeći. Tumbler je bubanj koji se okreće slično kao perilica za robu. U njega se stave čahure zajedno sa čeličnim iglicama (steel pins) te se doda vruća vode do trećine posude, kao i malu količinu sredstva za strojno ispiranje suđa.

Poklopac dobro zatvorit, i upali se tumbler da odradi pranje čahure u trajanju od jednog ili dva sata ovisno koliko su čahure prljave. Kad je gotovo isprazni se sve u posebnu posudu, tako da se čahure odvoje od čeličnih iglica te dobro isperu tekućom vodom, i stave na sušenje.


Treba paziti da se čelične iglice ne pogube jer će trebati za sljedeći put!


Čahure se mogu ostaviti na suncu da se suše ali ako se nema vremena mogu se staviti u pećnicu na 80°C sa upaljenom ventilacijom do jedan sat.

Ukoliko uređaj za pranje nije dostupan, čahure se mogu oprati na slijedeći način: staviti u posudu, u koju se ulije vruća voda sa sredstvom za strojno ispiranje suđa te ih dobro promješati deset do petnaest minuta a mogu se još dodatno proći sa čeličnom vunicom ukoliko se želi postići donekle sjaj.

Zatim treba čahure dobro isprati pod mlazom vode te staviti na sušenje.

Čahure oprane na ovaj način neće vam bit besprijekorno čiste kao što to budu kad su oprane u tumbleru ali uspješno je odstranjena masnoća s njih a to je i svrha postupka.


Korak 3. Kraćenje čahura

Nova čahura prilikom prvog opaljenja se obično malo izduži, gdje je kod nekih kalibara to izraženije, a kod nekih manje.

Svaku čahuru bi trebalo kontrolirati pomičnom mjerkom i po potrebi je kratiti na mjeru - “trim to lenght”, odnosno dužinu koja je navedena u reloading manualu, to jest priručniku za punjenje.

Ukoliko se čahura ne skrati na navedenu dužinu javlja se rizik da će vrat čahure udariti u ležište i zbog tog se neće moći zabraviti cijev zatvaračem puške, niti uspješno izvršiti opaljenje.


Korak 4. Chamfer & Deburring


Nakon kraćenja čahura treba zagladiti vrat iznutra i izvana sa posebnim alatom (Chamfer & Deburring tool) jer inače oštri rubovi čahure nakon kraćenja bi “obrijali” zrno prilikom usađivanja zrna u čahuru.

Dodatno još treba napraviti tzv. “deburr” (zagladiti) ležište kapisle, kao i rupu za inicijalnu iskru na donjem dijelu čahure (flash hole and primer pocket).

Ležište od kapisle nije na svakoj čahuri savršeno iste veličine, pa sa ovim alatom ovo unificira na identičnu mjeru. To je važno iz razloga da iskra iz kapisle upali barut ujednačenom, unificiranom brzinom.


Korak 5. Annealing


Zašto raditi annealing?


Radi se iz razloga da se produži “život” čahuri tako da se može koristiti čim više puta a također i zbog poboljšane preciznosti jer se ovim postupkom uniformira naprezanje materijala vrata čahure, tzv. “neck tension”.


Mesingani vrat čahure prilikom opaljenja i ponovljenog punjenja se s vremenom stvrdnjuje, te u kratkom roku nakon prvih četiri - pet punjenja vrat može napuknuti, a kod opaljenja može dovesti i do većih pritisaka nego inače. Takvom uporabom dolazi do zamora materijala, kao kad bakrenu žicu više puta savijamo dok ne pukne od ponovljenih naprezanja.


Ovo su tipične poteškoće sa ne ujednačenim naprezanjima vrata čahure, spomenutim “neck tensionom”.

Da bi se spriječilo stvrdnjavanje vrat čahure se zagrijava, i na taj način omekšava, time se ujedno usporava i proces stvrdnjavanja. To je annealing.


Oprema

Skupocjena oprema za annealing nije potrebna! Dosta je aku bušilica, plinska boca i plinski plamenik.

Postupak

Plamenik se učvrsti pod kutem a čahuru se postavi na aku bušilicu i zagrijavamo pri rotaciji.

Ovo traje približno 10 sekundi. Vizualnom kontrolom pratimo promjenu boje pri vrhu vrata čahure dok ne dobije roza boju kod zadovoljavajućeg zagrijavanja.

To je najbolje raditi u radionici bez svjetla. Na taj način najbolje se određuje kad treba odmaknuti čahuru sa plamena.


Paziti da se čahura nikako ne dovede do crvenog usijanja!!! To nije dobro.


Dužina držanja čahure na plamenu varira o jačini plamenika i modela / debljine čahure. Nekima treba malo duže dok ne postignu roza efekt a nekima manje.


Korak 6. Neck turning

Zašto?

Kod prezicnog metka, konstatnost i uniformiranost svakog metka je ključ preciznosti.

Consistency is the key” kako bi rekli kolege iz Amerike.


Treba zato naglasiti. čahure sa većim varijacijama u debljini vrata čahure se drugačije šire i onda stvaraju različite tlakove. Kod pojave takvih neujednačenosti od metka do metka, dolazi do pada preciznosti a to želimo izbjeći.

Ako se koriste “bushing” matrice tada ima još više smisla raditi tzv “neck turn” jer ove matrice stvaraju bolju uniformiranu napetost vrata (uniform neck tension).


Za tvorničke puške standardiziranih tolerancija ležišta, treba reći da one dozvoljavaju nešto veće razlike u mjerama čahure (uz nešto manju preciznost), međutim precizne natjecateljske puške zahtjevat će daleko precizniju izvedbu ove radnje s najužim tolerancijskim razlikama u dimenzijama čahure, zbog uskog ležišta.

Najvažnije je izravnati, odnosno maknuti sve nejednakosti u vratu kod svih čahura s kojima radimo. Rezultati toga primjetit će se na boljoj preciznosti puške.

Konačno, cijeli postupak pripreme čahura, samo je prvi, ali obavezan korak do konačne izvedbe vlastitog idealnog metka o čemu ćemo pisati u nekom od narednih članaka!

Pratite nas.

Disclaimer: tekst je informative prirode, a za sigurno korištenje oružja strijelac je dužan koristiti oružje prema uputama proizvođača i pravilima streljane, odnosno streljivo puniti prema uputama proizvođača alata, opreme, baruta, kapisli i naputaka verificiranih priručnika za punjenje.


Alati za punjenje streljiva


Mali od kužine

1,296 views0 comments

Recent Posts

See All