Search
  • Mali od Kamare

Pištolji i Revolveri

Updated: Jan 5

Kako izabrati oružje za precizno streljaštvo, u disciplinama na 25 metara?


Pištolj a zatim i revolver velikog kalibra u klasičnom streljaštvu, najpopularnije su discipline za velike dečke u kategorijama veterana i seniora, sudeći prema odazivu na natjecanja od lokalnog do republičkog nivoa. Ovo sportsko oružje – oprema, a i streljivo - svakako je financijski pristupačnije nego ono za dalekometno streljaštvo, o čemu smo pisali prethodno. Također i brojnost 25 metarskih streljana je veća, nego li onih za pušku - pa te dvije oklonosti svakako utječu na sve veću popularnost ovih disciplina.


Državni hrvatski rekord u serijskom VK pistolju iznosi 191 krug. Državni hrvatski rekord u serijskom VK revolveru iznosi 194 kruga.


Sa kakvom opremom ostvariti takav ili makar približan rezultat?


U ovom članku nastojat ćemo nabrojati modele pištolja i revolvera koji su se isfiltrirali kao najbolji kroz rezultate na lokalnim, županijskim i državnim prvenstvima. To ne znači da je lista konačna ili isključiva, ali svakako je bazirana prema najboljim rezultatima s natjecanja kao i pristupačnosti na tržištu bilo novih modela u trgovinama, ili onih na tržištu polovnih.


Sadržaj:


- TEHNIČKI UVJETI OPREME PREMA PRAVILNIKU

- PIŠTOLJI ZA KLASIČNO STRELJAŠTVO

- REVOLVERI ZA KLASIČNO STRELJAŠTVO

- ZAKLJUČAK


TEHNIČKI UVJETI OPREME PREMA PRAVILNIKU


Pokriveni su člankom 5.2.8 - ISSF pravilnika Hrvatskog Streljačkog Saveza, koji je dostupan u cjelosti na naslovnici ovih stranica.


Izvod iz samog pravilnika u prilično je jasan, i ne treba ga previše objašnjavati kako već slijedi u nastavku:


5.2.8: 25m – PIŠTOLJ I REVOLVER SREDIŠNJEG PALJENJA SERIJSKI, VK PIŠTOLJ I VK REVOLVER SERIJSKI


- Na službenim natjecanjima HSS-a dopuštena je upotreba pištolja i revolvera središnjeg paljenja serijske izrade cal. 7,62 do 9,65 mm (.30" do .38") za disciplinu 25m VK pištolj i revolver središnjeg paljenja serijski, odnosno VK.pištolja serijske izrade cal. 9,00 do 11,43 mm (.35" do .45") za disciplinu 25m VK pištolj serijski i VK revolvera serijske izrade cal. 9,00 do 11,43 mm (.35" do .45") za disciplinu 25m VK revolver serijski, uz sljedeća ograničenja:


- Dužina cijevi smije biti maksimalno 152 (+1 mm) mm, odnosno (6").


- Razmak između prednjeg i zadnjeg ciljnika može biti najviše 220 mm.


- Pištolj ili revolver mora stati u mjernu kutiju dimenzija 300 mm x 170 mm x 60 mm. Dopušteno je tvorničko odstupanje u dimenzijama mjerne kutije +1,0mm/0,0mm u svakoj dimenziji.


- Dopuštena je uporaba hvatača čahura na pištoljima.


- Maksimalna masa (uključivši i hvatač čahura na pištoljima) je 2.000 grama.


- Najmanja dopuštena sila otpora okidača iznosi 1.360 grama. Sila otpora okidača kontrolira se pomoću klasičnog streljačkog utega za pištolj mase 1.360 grama. Sila otpora okidača kontrolira se prije početka svakog dijela discipline.


- Zabranjeno je zamjenjivanje mehanizma za okidanje i opaljivanje između dva dijela discipline.


- Dopušteni su revolveri i pištolji izvorne tvorničke izrade bez bilo kakvih izmjena ili rekonstrukcija, bilo od strane vlasnika oružja ili ovlaštenih tvrtki, koje se bave preuređivanjem ili prepravljanjem oružja.


- Dopušteni su samo otvoreni ciljnici. Nije dopušten zaštitni pokrov na prednjem i stražnjem ciljniku. Dopušteni su regulacijski vijci na prednjem i stražnjem ciljniku, uz uvjet da su izvorno tvornički ugrađeni na pištolj ili revolver. Nisu dozvoljene nikakve naknadne preinake na prednjem i stražnjem ciljniku.


Rukohvat mora zadovoljavati sljedeće uvjete:


- rukohvat ili neki drugi dio pištolja ili revolvera ne može biti produžen ili izrađen tako da pruža oslonac iza šake


- zglob šake mora biti vidljivo slobodan, kada se oružje nalazi u normalnom položaju za gađanje.


- nijedan dio rukohvata ne smije obuhvaćati šaku


- oslonac za brid šake nije dozvoljen


- oslonac za palac mora dopuštati slobodnu kretnju palca uvis


- dio rame ili rukohvata koji leži na gornjem dijelu šake između palca i kažiprsta ne smije biti duži od 30 mm.


Kraj citata iz pravilnika.


Iz praktične perspektive, kod izbora kalibra centralnog paljenja od najmanjeg 7.62 mm, pa sve do najvećeg 0.45, treba napomenuti da je najekonomičnije (najjeftinije) streljivo u ovlaštenim trgovinama, 9x19 mm za pištolje, i .38 special wad cutter za revolvere, pa za učestale treninge i to treba imati u vidu. Ujedno su ova dva kalibra i najuniverzalniji za sve tri navedene discipline pravilnika. (25 m VK P+R; 25 m VK P; 25 m VK R).


Inherentna preciznost pojedinog kalibra diskutabilan je pojam, ali u disciplini 25m VK P, možda se može dati mala prednost kalibru .45 ACP (ispred 9x19), ali koji ujedno i povlači nešto skuplji izbor streljiva.


U revolverskim kalibrima treba naglasiti kalibar 38 special sa zrnom wad cutter. Wad cutter je izvorno i konstrukcijski, zrno namjenjeno isključivo streljaštvu, a .38 sp wad cutter izvedenica je iz osnovnog službenog američkog policijskog metka 38 special za revolvere, s mekanim cilindričnim wad cutter zrnom utisnutim u čahuru, manjeg punjenja i optimiziran za preciznost. Iako je to revolverski metak, s rubnim obodom, postoji i nekoliko modela sportskih streljačkih pištolja visoke preciznosti u ovom kalibru koji diskutabilno i predstavljaju vrh sportskog streljačkog pištolja u klasičnim disciplinama.


Kod izbora kalibra, nema tu “lošeg” izbora, ali 9x19, .45 ACP, i 38 spwc su se postavili u najuži vrh selekcije za klasično sportsko streljaštvo.


.38 special, kao i 38 spwc, može se sigurno koristiti u oružju kalibra .357 magnum, a prema HSS pravilniku ujedno je i obaveza koristiti na natjecanju streljivo 38 sp, za revolvere kalibra 357.


Ponuda cijena pištoljskog i revolverskog streljiva u ovlaštenim trgovinama kod nas varira. Kreće se od približnih 1.8 kn/komad (9x19); 2.2 kn/kom (38 spwc); 3.5 kn/kom (.45 acp). Ostali kalibri su skuplji. Reloading za napredne dečke je uvijek prisutna ekonomska varijanta.


Izbor dužine cijevi za sportski pištolj ili revolver je maksimalno do 6 incha, ali to ne znači da su malo kraće cijevi manje precizne, a pojedini modeli kraćih cijevi da nisu konkurentni. Dapače! Međutim, dužina cijevi omogućava dužu nišansku liniju strijelcu, pa time ergonomski olakšava strijelcu preciznije ciljanje u metu, ili makar subjektivno “lakše” ciljanje.


Konkurentna preciznost koja se traži od streljačkog pištolja i revolvera je na nivou 1 do 2 incha na 25 metara. Ka tome treba težiti!


PIŠTOLJI


Kod konstrukcije pištolja za precizno streljaštvo viđamo ugrubo 2 pristupa dizajna, neformalno govoreći.


Kod pištolja Browningovog načina bravljenja cijevi, cijev je pokretna, samim tim i podložna vibracijama kod rada pokretnih dijelova. Također, kod krajnjeg dijela povrata cijevi, ona odbravljuje na način da zadnji dio cijevi pada prema dolje, i na taj način cijev izlazi iz osi gibanja zrna. Ove pojave kod preciznog pištolja pokretne cijevi potrebno je korigirati nekim tehničkim rješenjem da bi pištolj bio konkurentan.


Prvi je pristup, tipičan za SIG P210, princip kojeg će kasnije kopirati mnogi proizvođači match pištolja. U znalačkim krugovima SIG P210 priznat kao najskuplji i najprecizniji tvornički vojno-policijski pištolj do danas, dijelom i zbog specifične izvedbe navlake (engl. Slide), koja se uvlači na na muški način u donju bazu pištolja (engl. frame), a djelom zbog uskih tolerancija pokretnih dijelova. Način pripasivanja navlake na SIG P210, različit je od većine drugih serijskih vojno policijskih modela današnjice gdje se navlaka navlači preko donje baze.

Vodilice navlake i baze su mu po cijeloj dužini donje baze. A za ovaj sustav se smatra da inherentno povećava preciznost, radi smanjenja vibracija pokretnih dijelova.


Ovaj princip konstrukcije navlake koriste svi tunirani pištolji za sport razvijeni is osnovnog modela SIG P210, odnosno češki pištolji CZ 75 (serijski modeli kao oni za sport), te razni klonovi CZ 75, poput modela pištolja tanfoglio, pardini ili sphinx, te drugi.


Drugi pristup je razvoj match pištolja tipične browningove konstrukcije, na bazi sustava colta 1911, maksimalnim smanjenjem tolerancija pokretnih dijelova.


U većini izvedbi tuniranog match pištolja dodaje se i bushing spojnica pri vrhu cijevi, uskih tolerancija koji smanjuje vibracije pomak cijevi kod ispaljenja.


Konačno, kod konstrukcije pištolja, radi krajnje optimiziacije preciznosti pokušalo se uvođenje

revolverskog metka s obodom, u kalibru 38 special wad cutter, za kojeg se smatra da je inherntno precizan sportski metak (precizniji od vojno policijskih kalibara poput 9x19). Ovaj concept je zanimljiv, ali izgleda da je nedovoljno zaživio.


Modela streljačkih pištolja u ovom kalibru je svega nekoliko, i više se ne proizvode, ali prisutni su na tržištu polovnih, kao i na natjecanjima u HR u najjačoj konkurenciji.


U revolverskom 38 sp wc, kalibru ovo su od strane evropskih proizvođača SIG Hammerli P240, a s američke strane Smith & Wesson m 52, te Colt National match gold cup.


1. SIG P210


Izvorni model P210 razvila je netom iza drugog svjetskog rata svicarska tvrtka SIG (Schweizerische Industrie Gesellschaft) za potrebe švicarske vojske i policije. Razvoj pištolja je krenuo na bazi Francuskog manje poznatog modela francuskog pištolja , Pistolet automatique modèle 1935A. SIG je napravljen u nekoliko prototipova sa jednorednim i dvoredim spremnikom, te u nekoliko kalibara (9x19, 7.65x21, 22lr). Konačno izabrani model je dobio oznaku 47/8, u kalibru 9x19, u proizvodnju krenuo 1948, a u kasnijoj produkciji dobio danas poznatu oznaku P 210. Vjerojatno uslijed prevladavajuće (starinske) koncepcije da je za službene potrebe ergonomski povoljniji tanji rukohvat, ovo je model sa jednorednim spremnikom kapaciteta 8 naboja. Jednostruke akcije, dakle “single action”.


Bazni model, P 210 - Do današnjeg dana je stekao reputaciju najpreciznijeg i najskupljeg policijsko vojnog službenog pištolja ikad proizvedenog. Međutim, zbog proizvodne cijene, našao se manje u upotrebi u drugim zemljama koje su tražile jeftinija rješenja. (literatura spominje samo slijedeće države korisnike: Danska, Švicarska, Monako, Khazakstan, Latvia)


1970 tvrtka SIG kupuje tvornice Hammerli u Švicarskoj i J. P. Sauer and Sohn u Zapadnoj Njemačkoj, te formira novu tvrtku imena SIG – Sauer u Zapadnoj Njemačkoj, te tu nastavlja proizvodnju istog modela P-210, nešto malo izmjenjenog.


Tipična vizualna razlika izvornog švicarskog i novijeg njemačkog modela P210 je dugme za otpuštanje spremnika koji se u izvornom “SIG” modelu vidi na poziciji ispod donje strane rukohvata oblika.polukružnog prstena, a na novijem “SIG – Sauer” modelu, dugme za otpuštanje spremnika je sa strane pored okidača na dohvatu palca. U različitim modelima kasnije razlikovat će se još po različtim drškama, dužini cijevi, kao i rješenju kočnice.


U dizajnu modela 210, dvije su zanimljivosti: prvo je mogućnost vađenja mehanizma vanjskog udarača (slično kao na modelu TT-33, ili yugo varijanti M57), ali drugo mnogo važnije je tehničko rješenje “muškog” tipa navlake (engl. Slide) koji se uvlači iznutra u osnovnu “žensku” bazu tijela pištolja (engl. Frame), već prema uvodnim riječima ovog teksta, a što je ujedno i razlog povećane preciznosti u odnosu na druge vojno policijske modele tog doba.


Danas sve varijante modela P210, proizvode se u Njemačkoj u tvtki SIG-Sauer, odnosno u Americi u tvrtki SIG Sauer – USA.


Serijski vojno policijski Sig (Sauer) P210, ima slijedeće karakteristike:


Masa: 970 grama

Dužina cijevi: 120 mm (4.7 inch)

Kalibri: 9x19, 7.65x21, 22lr, 10 mm.

Spremnik: Jednoredni, 8 naboja

Način rada: single action

Maloprodajna cijena: oko 1800,00 EUR (osnovni model)


https://www.sigsauer.com/products/firearms/pistols/p210/


2. SIG Sauer P210 super target 9x19


Osnovni P210, proizvodio se kroz povijest u više modela (P210-1, P210-2, P210-3, P210-4, P210-5, P210- 6, P210-7, P210-8, P210-5LS, P210-6S, itd... za razlicite namjene, službene ili sportske) u tvrtki SIG ili kasnije SIG Sauer.


Međutim, današnja verzija optimizirana za precizno streljaštvo, je SIG Sauer P210 super target 9x19:


Masa: 1225 grama

Dužina cijevi: 152 mm (6 inch)

Kalibar: 9x19

Spremnik: Jednoredni, 8 naboja

Način rada: single action


Maloprodajna cijena: oko 3000,00 EUR (osnovni model)


https://www.sigsauer.com/store/p210-target.html


3. SIG P240 – Hammerli, kalibru 38 Special wad cutter.


Ako je P-210 super target u 9x19 samo punokrvni natjecatelj, u – ipak vojno-policijskom kalibru 9x19, što je tek P240 u sportsko streljačkom kalibru 38 sp wad cutter ?!


Dalje od tog ni u mašti ne može! To je konačna evolucija pištolja na bazi P210 dizajna.


Paralelno sa kupnjom tvornice Sauer u Njemačkoj, 1970 tvrtka SIG kupuje tvornicu Hammerli u Švicarskoj, te tu razvija ovaj model (P240) od 1971 godine. (proizvodnja od 1975)


Samo ime modela već daje naslutiti daljnju evoluciju baznog SIG P210 sustava, u specializiranom isključivo sportskom streljačkom, revolverskom kalibru .38 special wad cutter. Ideja iza ovog projekta bila je stvoriti match pištolj koji će konkurirati i nadmašiti S&W m52 – 38 sp wad cutter, odnosno Colt 1911 National Match Gold Cup .38 Special.


Ovim metkom (Zrnom i punjenjem) u potpunosti je optimiziran preciznom streljaštvu, uz adekvatnu vrhunsku ergonomiju. Dijelove je proizvodio SIG, dok je cijev proizvedena u Hammerliju, gdje se i pištolj konačno sklapao.


Proizvodio se još u kalibru .32 S&W Long wad cutter, kao i u 22LR. A na tržištu ga je bilo i u ponudi sa sve tri cijevi.


Loša je vijest da se proizvodio samo od 1975 do 1990, i danas je dostupan samo na tržištu polovnih.


U kalibru 38. Wad cutter proizvodio se do 1979. Zbog uskih tolerancija cijevi, uslijed negativnih izvještaja za kalibar 38 spwc (navodno su se cijevi znale napuhati), proizvođač je tad stavio u javnost preporuku da se koristi isključivo streljivo tvrtke Dynamit Nobel (GECO) za koju je cijev u proizvodnji optimizirana uskim tolerancijama.


Bilo kako bilo, ipak je model u .38 sp kalibru održao svoj status do dan danas.


Karakteristike:


Masa: 1170 grama

Dužina cijevi: 150 mm (6 inch)

Kalibar: .38 special wad cutter, .32 S&W Long wad cutter, 22lr

Spremnik: Jednoredni, 5 naboja

Način rada: single action


Maloprodajna cijena: oko 1300,00 EUR (za polovne modele, izvor podatka “Njuskalo”)


Wiki: SIG HÄMMERLI P240


4. SIG P226


I ovaj vojno policijski model, dolazi iz daljenjeg razvoja SIGp210 dizajna. Bravljenje mu je na bazi browningovog sistema, a razlika od p210 je u navlaci, koja je “ženskog” tipa i navlači se na “mušku” bazu. Razvoj je išao preko modela p220, jednostrukog spremnika (prvog sigovog modela za američko tržište), do poboljšanog modela 226 dvostrukog spremnika, te je takav išao na natječaj za novi pištolj američke vojske (1984). Natječaj nije prošao radi ekonomičnije ponude Berette, međutim prihvaćen je djelomično kod raznih specijanih službi.


Do danas se pokazao kao visoko precizan vojno policijski pištolj.


U osnovnoj verziji, ovo su mu karakteristike:


Masa: 964 grama

Dužina cijevi: 112 mm (4.4 inch)

Kalibar: 9x19, 40 S&W, 357 SIG

Spremnik: dvoredni, 10, 15, 17,18, 20 naboja (za 9x19)

Način rada: double action / single action


Maloprodajna cijena: oko 1300,00 EUR


https://www.sigsauer.com/store/p226-select.html


5. SIG P226 X-SIX

Ovo je match tunirana varijanta vojno-policijskog modela P226. Cijevi 6 incha. Sportski pištolj, solidne preciznosti, namjenjen primarno IPSC sportovima u diviziji Production, ali vrlo konkurentan i u preciznom streljaštvu.


Masa: 1370 grama

Dužina cijevi: 152 mm (6 inch)

Kalibar: 9x19

Spremnik: dvoredni, 19 naboja (za 9x19)

Način rada: single action


Maloprodajna cijena: oko/ili/preko 3000,00 EUR


https://sigsauer.de/x-series/


6. Pardini GT-9


Dok su mnogi streljački pištolji evoluirani modeli vojno policijskog baznog modela, ovaj je čistokrvni sportsko – streljački pištolj za precizno gađanje, konstruktora Gianpiero Peardinija, bivseg talijanskog natjecatelja. Navlaka se uvlači u donju bazu, slično ka ona modelu p210. Modeli su GT-9, za 9x19mm ili 9x21mm kalibar, GT-40 za model u kalibru .40 S&W, te GT-45 za model u kalibru .45 ACP. Težina 1,090 grama, dužina cijevi 5 incha (odnosno 6 incha u dužem modelu). Spremnik metaka, dvoredni.


Masa: 1090 grama

Dužina cijevi: 5 i 6 inch

Kalibar: 9x19, 9x21,

Spremnik: dvoredni, 17 naboja (za 9x19)

Način rada: single action


Maloprodajna cijena: oko/ili/preko 2200,00 EUR


http://www.pardini.it/weapon/ipsc_and_defence_GT9-GT45.php


7. CZ 75B (također i: CZ 75, CZ 85B)

Jedan od predstavnika prve serije pištolja sedamdesteih godina proslog stoljeća u grupi “čudesnih devetki” (engl. “wonder nines”) koje imaju sve kvalitete i tehnička rješenja razvoja pištolja u 20. Stoljeću inkorporirane u jednom oružju.


- Kalibar 9x19 koji omogućuje visoki kapacitet u dvorednom spreminku (dvoredni spremnik iz dizajna modela browning HP),

- zatim mogućnost opaljenja pritiskom na otponac sa metkom u cijevi, bez potrebe da se zapinje udarač (double action, po uzoru na walther p38).

- A ono što CZ 75 razlikuje od ostalih iz ove grupe super-devetki: modeli na bazi CZ 75, također imaju sustav “muškog” postavljanja navlake na bazu po uzoru na SIG P210, što znatno povećava preciznost, iznad prosjeka za službeni pištolj.


Pištolj, dakle, posjeduje sve pretpostavke za vrhunske performanse u vojno-policijskoj službi ali i kvalitetu inherentne preciznosti za konkuretno korištenje u klasičnom preciznom streljaštvu.Ima ih u više podmodela, ali osnovni i najčešći je CZ75B. Koji je dugo godina bio uzdanica preciznog streljaštva u HR, i koji kvalitetom, preciznošću i cijenom, se i dan danas može svrstati u best-buy opciju za ovu disciplinu. CZ 85B je ambidekstralna verzija istog, sa kočnicom na obje strane.


U match doradama, strijelci ih znaju nadograđivati sa Hogue ili Karl Nill drškama, LPA ciljnicima, I omekšanim okidanjem.


CZ75B karakteristike


Masa: 1120 grama

Dužina cijevi: 120 mm (4.7 inch)

Kalibar: 9x19 (9x21), varijante u većim kalibrima imat će druge oznake

Spremnik: dvoredni, 16 naboja (za 9x19)

Način rada: double action / single action


Maloprodajna cijena: oko/ili/preko 4000,00 Kuna


https://www.czub.cz/en/produkty/pistole/standard/cz-75-b.html


8. CZ 75B TS (tactical sport)


Jest IPSC verzija osnovnog modela CZ75. Produžene cijevi, dužine 5.2 incha, koji se pokazao vrlo konkurentan u klasičnom 25-metarskom streljaštvu.


Masa: 1289 grama

Dužina cijevi: 5.2 inch)

Kalibar: 9x19 (9x21)

Spremnik: dvoredni, 20 naboja (za 9x19)

Način rada: single action


Maloprodajna cijena: oko 10.500 Kuna


https://www.czub.cz/en/produkty/pistole/competition/cz-75-ts-orange.html


9. CZ 75 B Sport 2, CZ 75 B – 6 inch, CZ 97 sport (.45 ACP)


Ovo su costumizirane varijante modela 75 B, koje se dorađuju i optimiziraju u Njemačkim radionicama Waffen Oschatz. Sama dorada upućuje na kvalitetu osnovnog modela koji je izvrsna baza za doradu za precizno streljaštvo.


Match cijev je 6 incha, navlaka uskih tolerancija, olakšanog okidanja, Hogue ili Karl Nill drške, te podesivih streljačkih ciljnika.


Cijena modela sport 2, ili 75 b – 6 inch je oko 1800 eur u maloprodaji, te u kategoriji costumiziranih match pištolja predstavlja best-buy varijantu. Prema nekim izvorima, predstavlja i najpopularniji match pištolj u susjednoj Sloveniji.


CZ 97 sport je verzija u kalibru 45 ACP.


https://www.waffen-oschatz.de/cz-sport-modelle/

https://www.frankonia.de/p/pro-tuning/pistole-75-sport-ii/104734?query=cz+75b+sport+


10. TANFOGLIO GOLD MATCH

Pištolj talijanskog proizvođača vrhunske preciznosti.na bazi dizajna CZ 75 Kalibar 9x19, cijev 6 incha, poligonalnog navoja.


Početne cijene nešto iznad 1800 eur, u maloprodaji


https://www.tanfoglio.it/eng/home.php


11. SMITH & WESSON M52-2, 38 spwc

Proizvodio se od 1961. do 1992.

Model je baziran na vojno-policijskom modelu S&W m59, a prilagodjen je metku .38 sp wad cutter.


Masa: 1132 grama

Dužina cijevi: 102 mm (5.0 inch)

Kalibar: .38 sp wad cutter

Spremnik: 5 metaka, jednoredni

Način rada: single action


Maloprodajna cijena: nema novih, polovni na “Njuškalo”, 1,200 – 1,400 eur


12. Colt 1911 national match, 5’’ 38 spwc


13. Tunirani pištolji iz malih radionica, na bazi poznatih serijskih modela.


Ovo su costumizirane i visoko precizne opcije match pištolja, za najdublji džep.


Peter Stahl pištolji, (stari naziv tvrtke) odnosno danas je to Holden Costum guns. Waffen Oscatz. I drugi.


Strijelac kod kupnje ovakvih modela mora znati što traži, držati se tehničkih pravila natjecanja, te izabrati takav pištolj, koji će obično biti na bazi modela colt 1911, sig P210, SIG P226, CZ 75. Cijev 6 incha, okidanje do 1350 grama, u gabaritima koje propisuje pravilnik saveza na početku teksta, odnosno na naslovnici web stranica. Početna cijena za ovakve instrumente visoke preciznosti vrti se oko 3,000 EUR na gore. Osim ove dvije tvrke ima i drugih, a kao zanimljivost treba reći da se fino tuniranje pištolja već etabliralo u pojedinim radionicama u susjednoj Sloveniji. Za ovakve pištolje svakako je interesantna i

ponuda polovnih na “Njuškalu”, ili daleko bolja ponuda na E-gun, online legalnoj trgovini.


http://holden.de/

https://www.waffen-oschatz.de/


REVOLVERI


Revolveri su daleko jednostavnije oružje od pištolja. Imaju manje pokretnih dijelova, i što je vrlo važno fiksne su cijevi. Dakle cijela problematika kod pištolja, oko smanjenja vibracija cijevi, odnosno pomicanja cijevi van osi putanje metka u trenutku odbravljivanja (što je tipično za browningov sistem bravljenja), kod revolverá ne postoji. Revolver mora biti kvalitetno napravljen, sa uskim tolerancijama i sa čim manjim zračnim prostorom između bubnja i početka cijevi.


Neki modeli revolvera isprofilirali su se kao vrlo konkurentni kod nas u klasičnom streljaštvu. Navodimo ih redom.


Kalibar revolvera je u pravilu 38 special, ili 357 magnum uz korištenje streljiva .38 special wad cutter.


1. Smith & Wesson 686 (586), cijev 6 incha.


Osnovni je model revolvera koji se konkurentno pojavljuje na natjecanjima, s konkurentnim rezultatima. Početak proizvodnje je 1981. Model 586 je crna brunirana varijanta, dok je 686 model od inoxa. Postoje mane različitosti u modelima prema liniji proizvodnje od 1 do 7.


Znalci smatraju da je kvaliteta pala uvodjenjem MIM dijelova u proizvodnju liniju uz lošiju finalnu obradu (kod varijate 686-5, 1997, i naknadno), za razliku od nešto skuplje metode glodanja dijelova, koja se primjenjivala do tad.


MIM – tehnologija lijevanja dijelova, engl. Metal injection moulding technique.


Cijevi su dužine 2.5, 3, 4, 5, 6 incha. Za streljaštvo klasičnog tipa, preferiramo 6 incha dužinu cijevi.


https://www.smith-wesson.com/firearms/model-686


2. Smith & Wesson 686 target champion, 6 incha.

Match varijanta osnovnog modela 686. Po preciznosti odabrani modeli iz linije S&W 686, dobijaju oznaku Smith & Wesson Performance centar, dotjeranog okidanja, ciljnika, i kao takvi stavljaju se na tržište. Ovakvi modeli za Evropu dolaze pod žigom WISCHO centra.


S&W Revolver sa žigom Performance centra, Wischo, ili AKAH, tunirane su verzije za sport, višljeg cijenovnog ranga.


https://www.smith-wesson.com/performance-center#/?type=783. Smith & Wesson K-14 masterpieceRevolver kalibra 38 special, 6 incha cijevi. Prozivodi se s prekidima od 1947. (U prvoj verziji pod nazivom modela K-38.


4. Smith & Wesson 686 target international

Cijevi 6 incha. Kalibra 357 mag., pod žigom AKAH centra.


5. Manurhin mr73 sport

Cijevi 6 incha. Kalibra 357 mag.


Ovo je revolver francuske proizvodnje, proizvodjača Manurhin, tvornica Chapuis Armes. Ovaj je revolver zaštitni znak specijalnih žandarmerijskih francuskih postrojbi GIGS. U standardnim vezijama izlaze s garancijom preciznosti ispod 1 inch na 25 metara.


Varijanta MR 73 Sport, varijanta optimizirana za precizno natjecanje sa podesivim ciljnicima.


Početna cijena oko 2,500 eur u maloprodaji.


6. Manurhin MR38 match


Cijev dužine 5.75 incha. Kalibar 38 special.


7. Erma ER 777

Cijevi 6 incha. Kalibra 357 mag.


8. Taurus M689

Cijevi 6 incha. Kalibra 357 mag.


9. Korth

Njemački proizvođač najviše kvalitete.

Cijev 6 incha, kal 357 mag.


https://kortharms.com/de/nxs-357-8-6.html


10. Ruger GP 100


Jaka je konkurencija Smith & Wessonu 686, a pogotovu nakon prelaska S&W na MIM tehnologiju. Naravno, kalibar 357, 38 sp. Cijev 6 incha, za precizno streljaštvo.


https://ruger.com/products/gp100/models.html


Ruger je razvio i svoju radionicu za tuniranje match oružja, ako se i to pojavi kod nas u ponudi, vrlo je obećavajuće.


https://ruger.com/micros/customShop/super-gp100.html


11. Colt Python


Diskutabilno, najljepši revolver svih vremena, predstavnik starog industrijskog post ratnog vremena, dok se oružje sklapalo ručno, od strane pravih majstora. Nažalost više se ne proizvodi (1955 – 2005), međutim prisutan je na tržištu polovnih. Za streljaštvo je naravno je preporuka cijev od 6 incha, kalibar je 357/38 sp. Zbog imagea i poznate kvalitete cijena polovnih je visoka, od 1500 do 3000 eur.


Prema navodima proizvođača Colt Python je ponovo u proizvodnji od siječnja 2020.ZAKLJUČAK:


Dakle, ne kupovati bilo što!


Kod strijelaca početnika, kod izbora pištolja i revolvera za klasično streljaštvo, osnovni je uvjet dokazana reputacija i preciznost. Prethodno navedeni modeli ulaze u taj nivo.


Druga smjernica je upoznati se sa tehničkim pravilima natjecanja, gdje je osnovna smjernica cijev do 6 incha, koja daje nešto veću brzinu zrna i dužu nišansku liniju.


Kod pištolja je sustav navalake na bazi dizajna P210 je prirodno precizan pa i tome razmisliti, premda se i drugi primjenjeni i fino dotjerani sustav pokazao kao dobar kod kvalitetnog tuniranja.


Kod izbora revolvera, možda malu prednosti dati revolveru nominalnog kalibra 38 special jer u kraćem cilindru, kraća ležišta daju manje slobodni put zrna iz ležišta do žlijeba (Manji tzv. “Free Jump”).. Vrijednost investicije, ovisi osobno o strijelcu.


U najskupljoj varijanti to bi bilo 2.500 do preko 3,000 eur po komadu oružja, za obje discipline.


U best buy varijanti ne treba zanemariti osnovni model CZ 75 b, kao ni polovni revolver Smith & Wesson 686, cijevi od 6 incha (pogotovu do linije 686-4, kao i ranije verzije), gdje je investicija na nivou 600-700 eur, za novi pištolj, odnosno polovni revolver, od kojih su se obadva modela pokazali kao okosnica preciznog streljaštva u nas.


Dobar strijelac je dobar strijelac.


A takvome će fino tunirani pištolj ili revolver dati određenu prednost na liniji u jakoj konkurenciji.

Međutim, ne treba na natjecanju zaboraviti faktor stresa ili sreće kad i boljem strijelcu pobjegne loš pogodak, ili zataji metak. Od svih gorenavedenih komada oružja svaki se više puta dokazao medaljom, i sportskom strijelcu daje realne šanse.


Da se vratimo na početak priče: Zanima vas, dakle, streljaštvo, i kratko oružje?


Prvi korak je, naravno, učlanjenje u sportski klub koji se bavi ovom aktivnošću:


https://www.vp91ri.hr/

https://www.vp91ri.hr/post/uvod-u-rijecko-streljastvo


Zanima vas i drugo sportsko oružje i druge discipline?


Pogledajte onda još i ove poveznice:


https://www.vp91ri.hr/post/tt-m57-tetejac

https://www.vp91ri.hr/post/puske-za-natjecanja

https://www.vp91ri.hr/post/izbor-optike-za-dalekometno-streljastvo


Pojedine slike izvor: Web


Mali od Kamare

3,603 views0 comments

Recent Posts

See All