Search
 • Mali od Kamare

Pištolj Precizno Gađanje

Updated: Jan 5

Kako pucati precizno iz pištolja, i što se zapravo zbiva na natjecanju?

Činjenica: VK Pištolj prema broju natjecatelja iz raznih biltena najpopularnija je disciplina velikog kalibra u Hrvatskoj.


Ovom prilikom nastavljamo sa serijom tekstova, s temama o modernom preciznom streljaštvu, a koje sve manje nalazimo u domaćoj literaturi i u općem nedostatku domaćih stručnih časopisa.


Prosječan laik, školovan na hollywoodskim filmovima i you tube kanalu, možda bi zamislio precizno gađanje kao instiktivno pucanje na kakvu limenku, ili pogađanje centra mete bez greške svojom urođenom vještinom. Samo treba stisnuti okidač!


Međutim, to i baš nije tako, pa čak i uz postojanje prirodnog talenta, vještina preciznog gađanja se stječe isključivo obukom, treniranjem, i ispravnim radnjama koje se odvijaju prije i tokom izvođenja hica.


U narednom tekstu, nastojat ćemo opisati osnovna pravila sigurnosti, opremu, etiku ponašanja na streljani, i na kraju tehniku izvođenja preciznog gađanja za discipline VK pištolj u preciznoj i brzoj seriji ove discipline. U članku ćemo pokriti slijedeće teme.


 • PRAVILA SIGURNOSTI

 • OPREMA I ETIKA

 • UVOD U PROBLEMATIKU PRECIZNOG GAĐANJA

 • PRIHVAT PIŠTOLJA

 • ZAUZIMANJE STAVA ZA GAĐANJE

 • KONTROLA DISANJA

 • CILJANJE

 • GREŠKE CILJANJA

 • OKIDANJE

 • GREŠKE OKIDANJA

 • OPUŠTANJE

 • BRZA PALJBA

 • NATJECANJE

 • ZASTOJ ORUŽJA

 • ZAKLJUČAK

PRAVILA SIGURNOSTI


Korištenje i transportiranje sportskog streljačkog oružja definirano je zakonom o Nabavci i registraciji oružja za građane iz 2018, NN 94/18, članak 35, koji kaže slijedeće:


Stavak 4) Sportsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.


Stavak 8) Oružje kategorije B i C mora se izvan lovišta odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, a oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti mora se nositi na način da nije vidljivo.


Sigurno rukovanje:


Osnovna 4 pravila, sigurnog rukovanja oružjem, a koja su u duhu zakonske regulative i dobre prakse su slijedeća:


1) Svako oružje se tretira kao da je napunjeno!

Odnosno, rukovati sa posebnom pažnjom. Iako je oružje naše, i poznato nam je, prije svakog transporta, rukovanja ili vježbe gađanja provjerava se da li je napunjeno. Na streljani oružje se puni samo po zapovjedi suca na liniji, ili uputama trenera. Napunjeno oružje nikad se ne ispušta iz ruke, odnosno ako iz bilo kojeg razloga mora biti odloženo na stol, to se obavlja sa ispražnjenim pištoljem, navlakom u zadnjem položaju, i izvađenim spremnikom, i tek tada oružje (pištolj) možemo odložiti.

2) Cijev uvijek držati u sigurnom pravcu!

To znači da se cijev oružja bilo punog, ili praznog, ili tokom postupka punjenja uvijek drži usmjerena prema metama, grudobranu ili tlu, u sigurnom pravcu. Punjenje se ne obavlja ako su drugi strijelci, ili suci kod grudobrana, na ocjenjivanju ili izmjeni meta.

3) Ne držati prst na okidaču!

Držanje prsta na okidaču, potencijalan je rizik slučajnog opaljenja. Prst se stavlja na okidač isključivo pred opaljenje.

4) Identificirati svoju metu, kao i ono što je iza nje!

Na civilnoj streljani za pištolj, treba biti siguran u koju metu se gađa, da se ne pogodi meta u susjednoj liniji, međutim ovo pravilo ima više smisla kod gađanja na mjestima predviđenim za vježbe gađanja, koja možda imaju drugačije riješen grudobran, i treba voditi računa da je iza mete postavljena sigurna blokada ili prirodna prepreka za skupljanje zrna.


Napredna pravila sigurnosti, mogu se naći na naslovnici naših web stranica. OVDJE


OPREMA I ETIKA


Za odlazak na streljanu, prepruka je pripremiti slijedeću opremu:

 • Pištolj, odgovarajućeg sportskog kalibra.

 • Streljivo

 • Oružni list

 • Kofer ili navlaka za transport pištolja, sa mogućnošću zaključavanja

 • Kutija, ili metalni spremnik za streljivo, odvojeno od pištolja, sa mogućnošću zaključavanja

 • Mete, preporuka je standardna meta R50, za brzu i preciznu seriju

 • Naljepnice za metu, selotejp, klamalice, flomaster, olovka, sitni alat

 • Spektiv za osmatranje pogodaka

 • Zaštita za uši, antifoni ili čepovi

 • Zaštita za oči, oćale

 • Dnevnik gađanja, teka: Za entuzijaste, i dnevnik gađanja da zapisuju rezultate, radi vlastite evidencije

 • Torba: Da bi se sve to primjerno transportiralo, preporuka je imati, i adekvatnu torbu. Tzv “range bag”, manji lovački ruksak, spotska torba, zadovoljit će ovu potrebu. Međutim postoje i specijalizirane sportske torbe, upravo za sitnu opremu za streljanu.

Etika ponašanja na streljani je da se na streljanu dolazi u radno vrijeme, u zakazani termin i uredno obučen. Također, nije lijepo na streljani se pojaviti sa pištoljem u platnenoj vrećici iz trgovačkog centra, i izmješanim streljivom u nekakvoj plastičnoj vrećici od zamrzivača, i bez zaštitne opreme, s idejom da se puca u limenke, ili improvizirane mete. Ovo daje jako loš dojam. To se ne radi!


Dodatna oprema, i pravilan izbor meta je dio etike i reprezentativnog ponašanja na streljani, kao i dojma koji ostavlja pojedinac. Uz zakonsku i indirektnu društvenu odgovornost posjedovanja oružja, uzorno i sigurno ponašanje je obaveza svakog vlasnika oružja.


UVOD U PROBLEMATIKU PRECIZNOG GAĐANJA PIŠTOLJEM


Kod izvođenja preciznog hica, s pištoljem usmjerenim ka meti, javlja se određena oscilacija pokreta, jer sustav pištolj-strijelac nije miran.


Prvi dio primirivanja strijelca radi se odmah nakon zauzimanja položaja strijelca, zauzimanja stava, u periodu dok se još u potpunosti ne kontrolira disanje. U tom trenutka izvježbani strijelac, ulazi u fazu smirivanja.


Kod ciljanja - do pomicanja pištolja, dolazi također i zbog zbog pulsa strijelca (puls bi trebao bit čim smireniji, što uvjetuje smirenog strijelca), zatim zbog disanja, (u trenu okidanja, disanje je zaustavljeno), te zamora mišića koji se brzo umaraju nakon zauzimanja nepokretnog stava – ovo je izraženo tremorom (drhtanjem) mišića, ili odnosno pojavom osjećaja neugode kod produženog perioda zaustavljenog disanja.


Kod natjecanja, izražen je stres, koji nepovoljno djeluje na sve već postojeće faktore i na individualnu koordinaciju pravilnih postupaka.


To sve uvjetuje da pištolj usmjeren prema meti nije miran. K tome, ako stav tijela nije prirodan, ako pištolj nije čvrsto i stabilno prihvaćen u šaki, mišići se brže zamaraju, a zamor mišića skraćuje vrijeme za idealno ciljanje.


Idealan period nakon zauzimanja prirodnog stava strijelca, nakon zaustavljanja disanja, za ciljanje i izvođenje preciznog hica iznosi 5 – 7, a maksimalno do 10 sekundi


Da bi se hitac izveo pravilno i precizno, strijelac mora posvetiti maksimalnu pažnju da zauzme ispravan (prirodan) stav – položaj tijela, pravilan prihvat pištolja, izvesti pravilnu kontrolu disanja, koji će sveukupno pružiti najbolju stabilnost pištolju, a kod samog izvodjenja hica, i obaviti pravilno okidanje na okidaču, u idealnom trenutku, kad su prednji i zadnji ciljnik poravnati sa metom, a nakon okidanja ne žuriti sa osmatranjem mete, već otpratiti hitac smireno u identičnom stavu, i sačekati da pištolj odradi svoj prirodni trzaj.


PRIHVAT PIŠTOLJA


U preciznom streljaštvu u disciplini VK Pištolj izvodi se dvoručno precizno gađanje iz pištolja.


Pištolj mora ležati ugodno u ruci, nalijegati na šaku potpuno, bez nekakvog zračnog prostora ispod šake ili prstiju, a debljina drške mora biti takva, da vrh jagodice kažiprsta prirodno dolazi do okidača.


Većina pištolja danas, ergonomski je vrlo dobro rješena, od kojih mnogi modeli imaju tzv. “beaver tail, ili dabrov rep”, zaštitu od ugriza pokretne navlake, na gornjem stražnjem dijelu iznad drške.

Ovo dođe vrlo dobro, kao dodatna ergonomska beneficija za ispravni prihvat (grip) pištolja.


Kod prihvata pištolja u ruku, za početak preporuka je prihvatiti ga prvo lijevom rukom s gornje strane za navlaku, te ga pridržavajući lijevom rukom smjestiti ugodno u čvrst prihvat desne ruke, na takav način da “beaver tail – dabrov rep”, nalegne na mekani utor oblika slova “V” između palca i kažiprsta desne ruke.

Ljevoruki dvoručni prihvat


Kažiprst se postavlja na štitnik okidača, a nikako ne na okidač.


Tri preostala prsta, obuhvaćaju čvrsto dršku pištolja

Dvoručni prihvat za dešnjake


Prihvat pištolja tim redoslijedom, daje stabilan prihvat desnoj ruci.


Međutim, držanje je dvoručno, te stoga slijedi prihvat lijevom rukom i to na način da prsti lijeve obuhvaćaju tri prsta desne ruke na dršci pištolja. Opcionalno kod preciznog ciljanja, može kažiprst lijeve ruke postaviti na štitnik okidača,  što pomaže smirivanju pištolja kod ciljanja.  

Lijevi palac postavlja se paralelno s desnim palcem, koji je obujmio pištolj ispod “beaver taila, dabrovog repa”. (Palci paralelno!)


Već samo kod nekoliko uzastopnih treninga, pravilan prihvat pištolja postaje rutinski, kao dio mišićne memorije strijelca, i kasnije se izvodi skoro istinktivno. Ali je jako važno na početku steći naviku pravilnog prihvata, kao i zauzimanja prirodnog stava.


ZAUZIMANJE STAVA ZA GAĐANJE


Početna pozicija. Noge su blago raširene, do širine ramena, stopala raširena prema individualnoj građi strijelca, pod približnim kutem od 32 – 47 stupnjeva. Strijelac je okrenut prema meti. Pištolj je u ispravnom dvoručnom prihvatu, s cijevi i položajem ruku ukošenom ka tlu. (siguran smjer)


Da bi se zauzeo ispravni i najugodniji položaj tijela za dvoručno pucanje u metu iz pištolja, strijelac treba zatvoriti oči, i instiktivno sa zatvorenim očima podignuti pištolj ka meti. Zatim otvoriti oči i tada vizualno provjeriti položaj ciljnika, da li se pravnavaju prema centru mete.


Ako se poravnavaju lijevo od mete, desnom nogom treba zakoračiti malo u nazad, te ponoviti postupak. Na ovaj način strijelac se okreće u desno, da bi mu se kod ponovljenog postupka, u prirodnom položaju tijela ciljnici prirodno poravnali s centrom mete.


Ako se ciljnici poravnavaju kod ovog testa desno od mete, strijelac lijevu nogu pomiče nazad, da bi se lijevim okretom prirodno poravnao s metom, za dvoručni stav pištoljem.

Smjernice za ispravni stav su slijedeće.

 • Noge blago raširene, do širine ramena ili malo uže

 • Položaj uspravan, i istovremno opušten

 • Noge su ravne, ali ne i krute, koljena ravna, ali ne ukočena.

 • Kukovi u ravnini, u prirodnoj položaju.

 • Abdomen opušten.

 • Ramena i glava u prirodnom nivou, ne naginjati se glavom u vratu i slično.

 • Ispružene ruke, u laktovima moraju biti čvrste, ali bez izrazitog napora.

 • Gornji dio tijela, samo lagano nagnut naprijed, ispred težišta cijelog položaja tijela.

 • U odnosu na liniju gađanja strijelac može biti i lagano ukošen.


KONTROLA DISANJA


Ovo je možda najvažniji dio izvođenja preciznog gađanja. Svrha stjecanja vještine kontrole disanja je da omogući strijelcu, koji zaustavi disanje dovoljno dugo vremena za ugodno ispaljenje jednog peciznog hica, odnosno kod brze paljbe za ispaljenje 5 hitaca u metu u periodu 10 sekundi.


Tokom pripreme pred samo izvođenje hica dišemo normalno, sa pištoljem ukošenim ka tlu. Prosječan ritam disanja iznosi 12-13 ciklusa u minuti. Za izdisanje nije potreban mišićni rad, a izdisanje se sprovodi opuštanjem mišića. Do udaha u prosjeku dolazi obično 2-3 sekunde nakon izdaha. Do impulsa za udah dolazi uslijed akumulacije CO2 (ugljičnog dioksida) u plućima na što reagira centar za disanje u mozgu, a ukoliko se ne diše duže vrijeme dolazi do nelagode i osjećaja gladi za zrakom.


Prosječna osoba može vlastitom voljom zadržati dah do 20 sekundi bez posebnih napora i bez negativnih senzacija poput subjektivne gladi za zrakom. To je period u kojem se treba obaviti jedan precizan hitac, ili seriju od 5 konrtoliranih hitaca u metu u brzoj seriji na natjecanju ili treningu.


Pravilna konotrola disanja izvodi se tako da se nakon smiravanja u početnom položaju, s pištoljem usmjerenim u tlo, izvodi jedan do dva dublja udaha. Nakon dubljeg udaha, disanje se zaustavlja, pištolj se poravnava ka meti, a zrak iz punih pluća lagano se ispušta do pola izdaha. U tome trenu izdah se zaustavlja, ciljnici se pravnavaju s metom, i slijedećih 5 – 7 sekundi, nastoji se izvesti hitac. Ukoliko se hitac ne ispali na vrijeme, odustaje se od potezanja okidača i ponavlja se postupak.


Koordinacija samog strijelca je u tome da ispravno izvede kontrolu disanja uz precizan hitac tako da da u ni jednom trenutku do ispaljenja nije osjetio nelagodu ili glad za zrakom zbog prekida disanja.


CILJANJE


Meta R50, precizna


Ljudsko oko može se fokusirati samo na jednu točku u prostoru. Kod ciljanja sa mehaničkim ciljnicima govorimo o tri referentne točke koje se na neki način moraju poravnati: 1) Zadnji ciljnik, 2) Prednji ciljnik, 3) Meta.


Zbog fokusa oka, nije moguće sve tri točke da budu bistro vidljive. Pravilno ciljanje se vrši tako da je prednji ciljnik vidljiv “bistro”, a zadnji ciljnik i meta vidljivo “mutno”. Oko je fokusirano na prednji ciljnik.

Kod ciljanja u metu, ciljnici se poravnavaju sa donjim crnim rubom mete.


Treba reći da se kod specijaliziranih sportskih streljačkih pištola ciljnici mogu podešavati. Kod serijskih pištolja za službenu namjenu, obično ne mogu, a u tom slučaju preporuka je nišane zamjeniti u ovlaštenoj puškarskoj radionici, za podešavajuće - sportske


Dakle, kod pištolja sa podešavajućim ciljnicima – oni podešavaju tako da se poravnaju sa donjim crnim rubom mete, a pogoci se grupiraju oko centra.


Kod pištolja sa fiksnim ciljnicima, moguće su sitne lateralne korekcije prednjeg ili zadnjeg ciljnika, međutim točku ciljanja konačno će definirati realan pogodak na meti, i to ne mora biti donji rub crnoga.


Kod preciznog gađanja kontrast crnih površina prema svijetloj meti je izuzetno važan, i zato govorimo o ciljanju u dno crnog kruga na metu R50. Sportski ciljnici za sportsko gađanje upravo zato su crni.


Nasuprot tome, vrlo često ciljnici tvorničkih pištolja za službenu vojno – policijsku namjenu imaju ciljnike opremljene svjetlosnim vlaknima (crveno / zeleno / bijelo), što pomaže kod gađanja u lošijim svjetlosnim uvjetima, ili na terenu, ali može zavarati ili umarati oko u uvjetima preciznog gađanja u papir.

GREŠKE CILJANJA


Najčešće greške ciljanja prikazane su na slijedećem grafikonu.


OKIDANJE


Kako smo rekli prethodno, okidanje se mora obaviti u idealnom periodu kad je pištolj smiren i usmjeren ka meti, ciljnici poravnati s metom, u trenutku kad je disanje zaustavljeno na pola izdaha. Taj period traje idealno 5 – 7 sekundi, maksimalno do 10, bez subjektivnih neugodnosti u strijelca.


Okidanje se obavlja na način da jagodica desnog kažiprsta, laganom i ravnomjernom silom pritišće okidač. Sam hitac bi trebao iznenaditi strijelca.

Samo izvođenje pravilnog okidanja, nije garancija za precizan pogodak, već je uvjet da se to obavi u idealnom trenutku, kao kruna svih prethodno opisanih radnji.


Ukoliko se ne ispali na vrijeme, od hica se odustaje, te se kreće ispočetka sa pripremom za slijedeći hitac, pravilnim disanjem.


Nakon ispaljenja hitac treba “pratiti”, odnosno smirenu ruku držati tokom cijelog ispaljenja, nakon pucnja i tokom trzaja.


Kod dvostepenih okidača, prvo se obavi lagano povlačenje do “prvog zuba”, nakon tog se izvodi okidanje primjenom stalnog laganog pritiska na okidač.


Da ne dodje do zabune, jer smo uvijek pod pritiskom ograničenog vremena, okidanje na ovakav način ne radi se sporo!


Medjutim, mora se izvesti glatko, umjereno brzo, i kontinuiranom silom na okidač, a sam hitac da iznenadi strijelca.


Okidanje je zadnja faza uspješnog preciznog hica, ali koordinacija svih prethodnih postupaka strijelca ne može se dovoljno jako naglasiti u svojoj važnosti. Samo jedan dio cijelog procesa (stav, prihvat pištolja, disanje, ciljanje, okidanje, “praćenje hica”) koji se izvede krivo, ili nedovoljno dobro dovest će do nepreciznog pogotka ili promašaja.


Maksimalna koordinacija pokreta i koncentracija su riječi koje ovo zaokružuju.


GREŠKE OKIDANJA


Najčešće greške okidanja prikazane s na slijedećem grafikonu.OPUŠTANJE


Psihička koncentracija, i stajanje u nepomičnom položaju dovode do zamora. Ovo negativno utječe na preciznost.


Tokom natjecanja, u disciplini preciznog gađanja iz pištolja dovoljno je vremena. Također i tokom treninga. Nakon izvođenja 2-3 hica, potrebno se opustiti. Ako je pištolj nije prazan, ne ispušta se iz ruke, ali se obje ruke opuštaju i usmjeravaju ukoso s pištoljem prema tlu u sigurnom smjeru. Opuštaju se mišići ramena, vrata, ruku, abdomena, nogu. Tokom opuštanja prst se ne drži na okidaču. Nakon minut ili dva, nastavlja se sa rutinom preciznog gađanja.


BRZA PALJBA

Meta R50, brza


Izvodi se u seriji 5 hitaca u trajnju 10 sekundi, na meti R50 za brzu paljbu. Sve radnju se identične prethodno opisanim – zauzimanje stava, prihvat pištolja u ruku, zaustavljanje disanja, ciljanje, okidanje. Razlika je da se ne zaustavlja dah kod svakog hica, nego svih pet hitaca treba odraditi u toku perioda jednog zaustavljanja daha.


Preciznost ovog dijela treninga ili natjecanja stječe se vježbom i mišićnom memorijom. Obzirom na stres uvjetovan skraćenim vremenom, kod ovog načina gađanja, potrebno je nešto više rada i vremena da se korigiraju početničke greške.


Najučestalija greška je “namjerno” stiskanje okidača koja kod pojedinog hica, kod početnika obično vodi do pogodaka dolje lijeve na meti (kod dešnjaka) ili do totalnih promašaja, najčešće ispod mete. (silovito i naglo stiskanje okidača, pomiče cijev pištolja dolje – lijevo, kod dešnjaka početnika)


NATJECANJE


Naš natjecatelj na državnom prvenstvu


Sve prethodno opisano, radi se s ciljem da se kroz treninge stekne vještina i konkurentnost na natjecanju. Natjecanje vrhunac svega, pa evo kako to sve izgleda:


Natjecanja u disciplini VK Pištolj se provode prema pravilniku Hrvatskog Streljačkog saveza. Natjecanja mogu biti lokalni turniri, ili natjecanja u sustavu kvalifikacija Hrvatskog Streljačkog Saveza, županijska i državna.


Tradicionalno natjecanje radi se sa dvije serije ocjenske precizne paljbe i dvije serije ocjenske brze paljbe, sa po pet metaka u svakoj seriji, obično ocjenskim serijama prethodi i po jedna probna serija od pet hitaca.


Premda, može se napomenuti, znalo se održavati turnira i sa tri serije precizne ocjenske serije, ili druge kombinacije broja hitaca - prema pravilu turnira raznih lokalnih organizatora.


U nastavku, opisat ćemo klasični match, sa preciznom i brzom paljbom.


Kod zauzimanja mjesta na liniji gađanja strijelaci NE VADE pištolj iz torbe ili navlake, do zapovjedi suca na liniji (ili trenera).


Kad je vrijeme za početak, i svi strijelci u liniji, sudac daje zapovjed:


“VRIJEME ZA PRIPREMU I PROBU - START”


Na ovo, strijelac smije izvaditi oružje, provjeriti ga, namjestiti ciljnike, vježbati prihvat pištolja, zauzimati stav. Kod ovog dijela matcha, oružje se NE SMIJE PUNITI.


Kad vrijeme za pripremu istekne, slijedeća zapovjed suca na liniji:


‘’ZA PROBNU SERIJU, PRECIZNOG DIJELA SA PET METAKA PUNI”


Na ovu zapovijed strijelci pune oružje, stavljaju pištolj u ispravan prihvat, i zauzimaju stav, a pištolji su ukošeni u sigurnom smjeru prema tlu, pod približnim kutem od 45 stupnjeva, i s metkom u cijevi.


PRSTI SE NE DRŽE NA OKIDAČU!


Slijedeća zapovijed suca na liniji:


“ZA PROBNU SERIJU, PRECIZNOG DIJELA SA PET METAKA START”


Strijelci na ovu zapovijed, ispaljuju precizno 5 hitaca u metu, u zadanom vremenu kojeg ima dovoljno.

Slijedeća zapovijed suca na liniji:


“PRVA PROBNA SERIJA, PRECIZNOG DIJELA SA PET METAKA STOP”


Na ovu zapovijed, strijelci prekidaju paljbu, odlažu oružje sa navlakom u zadnjem položaju i vade (prazan) spremnik. Ova stanka ne koristi se za punjenje oružja.

Stanke između serija, ako mete nisu elektronske suci mogu koristiti za ocjenjivanje meta. Strijelci mogu iskoristi za opuštanje, ili osmatranje meta kroz spektiv, a često i zapisivati pogotke, kako ih suci čitaju. Tokom stanki, oružje je odloženo, ne dira se.


Nakon probne serije, slijede dvije ocjenske serije precizno, od po pet metaka svaka.


‘’ZA PRVU OCJENSKU SERIJU, PRECIZNOG DIJELA SA PET METAKA PUNI”


Na ovu zapovijed strijelci pune oružje sa pet metaka, stavljaju pištolj u ispravan prihvat, i zauzimaju stav, a pištolji su ukošeni u sigurnom smjeru prema tlu, pod približnim kutem od 45 stupnjeva, i s metkom u cijevi. PRSTI SE NE DRŽE NA OKIDAČU!


Slijedeća zapovijed suca na liniji:


“ZA PRVU OCJENSKU SERIJU, PRECIZNOG DIJELA SA PET METAKA START”


Strijelci na ovu zapovijed, ispaljuju precizno 5 hitaca u metu.


Slijedeća zapovjed suca na liniji:


“PRVA OCJENSKA SERIJA, PRECIZNOG DIJELA SA PET METAKA STOP”


Na ovu zapovijed, strijelci prekidaju paljbu, odlažu oružje sa navlakom u zadnjem položaju i vade spremnik. Ova stanka ne koristi se za punjenje oružja.

Nakon obavljenje jedne probne, i dvije ocjenske serije preciznog dijela natjecanja, slijede jedna probna i dvije ocjenske serije brzog dijela natjecanja:


‘’ZA PROBNU SERIJU, BRZOG DIJELA SA PET METAKA PUNI”


Na ovu zapovijed strijelci pune oružje s pet metaka, stavljaju pištolj u ispravan prihvat, i zauzimaju stav, a pištolji su ukošeni u sigurnom smjeru prema tlu, pod približnim kutem od 45 stupnjeva, i s metkom u cijevi. PRSTI SE NE DRŽE NA OKIDAČU!

“ZA PROBNU SERIJU, BRZOG DIJELA SA PET METAKA START”


Strijelci na ovu zapovijed, ispaljuju precizno 5 hitaca u metu – u ukupnom trajanju 10 sekundi.


Kod brzog dijela natjecanja mete se automatski zatvaraju nakon deset sekundi, na tzv. “karakaš”, odnosno ponegdje je riješena i signalizacija svjetlom crveno – zeleno.


Zatvaranje mete, samo po sebi znači da je isteklo vrijeme brzog dijela ove serije matcha.


Slijedeća zapovijed suca na liniji:


“PRVA PROBNA SERIJA, BRZOG DIJELA SA PET METAKA STOP”


Na ovu zapovjed, strijelci prekidaju paljbu, odlažu oružje sa navlakom u zadnjem položaju I vade spremnik. Ova stanka ne koristi se za punjenje oružja.


Tokom stanki, ako mete nisu elektronske suci mogu koristiti za ocjenjivanje meta. Strijelci mogu iskoristi za opuštanje, ili osmatranje meta kroz spektiv, a često I zapisvati pogotke, kako ih suci čitaju.


Nakon probne serije, slijede dvije ocjenske serije, od po pet metaka svaka.


‘’ZA PRVU OCJENSKU SERIJU, BRZOG DIJELA SA PET METAKA PUNI”


Na ovu zapovijed strijelci pune oružje, stavljaju pištolj u ispravan prihvat, i zauzimaju stav, a pištolji su ukošeni u sigurnom smjeru prema tlu, pod približnim kutem od 45 stupnjeva, i s metkom u cijevi. PRSTI SE NE DRŽE NA OKIDAČU!


Slijedeća zapovijed suca na liniji:


“ZA PRVU OCJENSKU SERIJU, BRZOG DIJELA SA PET METAKA START”


Strijelci na ovu zapovjed, ispaljuju 5 hitaca u metu u trajanju od 10 sekundi.

Slijedeća zapovjed suca na liniji:


“PRVA OCJENSKA SERIJA, BRZOG DIJELA SA PET METAKA STOP”


Odnosno, mete se zatvaraju nakon deset sekundi.


Na ovu zapovjed, strijelci prekidaju paljbu, odlažu oružje sa navlakom u zadnjem položaju I vade spremnik. Ova stanka ne koristi se za punjenje oružja.


Slijedeća zapovijed suca na liniji nakon što su obavljene se ocjenske serije:


“ORUŽJE ISPRAZNI, ODLOŽI, POSPREMI”


Na ovo, strijelci postupaju po zapovijedi, pospremaju oružje u kofere, i mogu napustiti streljačku liniju.

Mali Sniper Kup, disciplina VK pištolj 10+10 - 10.03.2019.

Ocjenska serija, brza paljba


ZASTOJ ORUŽJA


Ukoliko dođe do zastoja rada oružja, tokom natjecanja, oružje se ne ispušta iz ruku, drži se usmjereno u sigurnom smjeru, podiže se ruka i informira se sudac na liniji o zastoju oružja. Nakon otklanjanja tehničkog problema, strijelac ima pravo ponoviti seriju na kojoj je zastao.

ZAKLJUČAK


Disciplina VK pištolj je najpopularnija disciplina velikog kalibra u programu Hrvatskog streljačkog saveza, sa sustavom kvalifikacija kroz županijska i državna natjecanja.


Izvan tog, često se održavaju i neformalni turniri u Rijeci poput “TT-kup”, “Dani Drenove”, “Prvomajski turnir”, kao i slični turniri u drugim gradovima, gdje je prilika neobavezno podružiti se, i steći malo prakse, bez aspiracija ka ostvarenju norme, ili medaljama.


Precizno gađanje je vještina koja se stječe treniranjem, i zahtjeva pravilno izvođenje svih pripremnih postupaka strijelca do samog izvođenja preciznog hica: prihvat pištolja (grip), zauzimanje pravilnog stava, kontrola disanja, ciljanje te okidanje i praćenje hica, a dinamiku ovoj disciplini sa izraženom kontrolom stresa donosi dio serije brze paljbe na natjecanju.


Ovo je ujedno i jedna od najtežih disciplina za savladati, jer se za izvođenje hica ne koristi nikakav naslon za sportsko oružje, što daje naglasak na važnost koordinacije postupaka samog strijelca.

Za one koji žele znati malo više:


O pravilima natjecanja: OVDJE

O tehničkim pravilima za pištolj: OVDJE

O najčešćim modelima pištolja: OVDJE

Izvor ilustracija: Web, VP-91 Rijeka, časopis “Handguns”


Disclaimer: tekst je informative prirode, a za sigurno korištenje oružja strijelac je dužan koristiti oružje prema uputama proizvođača, pravilima streljane, odnosno zapovijedi suca na liniji.


Mali od Kamare

2,468 views0 comments

Recent Posts

See All