Search
  • Mali od Kamare

Optike za natjecanja

Updated: Jan 5


Koju optiku izabrati za long range natjecanje?


   Optike se na tržištu najčešće označavaju na slijedeći način: minimalno povećanje – maksimalno povećanje x promjer prednje leće. (na pr. 3‐12x56). Međutim to nije dovoljno. Treba obratiti pažnju na kompletan presjek tehničkih specifikacija, i odabrati idealno rješenje u presjeku kvalitete, tehničkih karakteristika i prihvatljive cijene. To je tema ovog bloga.

Skromna upotrebljiva optika za sportska natjecanja, počinje pri startnoj cijeni od oko 600 eur (polovno ili na akcijskim popustima trgovca), odnosno od 1000 eur pa naviše, a krivi izbor može rezultirati gubitkom novaca, živaca, vremena i nepotrebnom frustracijom ako ne zadovolji namjenu.


Dok se precizna puška može naći po prihvatljivoj cijeni, kod optika vrijedi pravilo “koliko platiš – toliko dobiješ” i izbor nije jednostavan, a financijski je neugodan.


U narednom tekstu nastojat ćemo olakšati izbor kod nabavke optike za dalekometno streljaštvo, kroz pojašnjenje svake relevantne funkcije moderne sportske optike.


Kod odabira svake optike pojedina funkcija omogućava posebni detalj predviđene namjene.


Te osnovne specifikacije su redom: 


1. Promjer prednje leće, skupljanje svjetla:

Na shemi, "E" (front lense diameter)


Promjerom prednje leće svjetlost se skuplja, po principu, što je prednja leća veća, ona time skuplja više svjetla.


Sva natjecanja se rade tokom dana u gotovo idealnim svjetlosnim uvjetima kad je sunce praktički u zenitu. Za sportskog strijelca to znači da će, optika promjera prednje leće na nivou 50 mm – 56 mm – 60 mm zadovoljiti potrebe konkurentnog natjecanja.


2. Kvaliteta stakla – propusnost svjetla:


Svjetlost koja prolazi kroz gusti medij (staklo, voda i sl) prolazom kroz medij gubi se zbog: refleksije, refrakcije, apsorpcije. Najpoznatiji (najskuplji brendovi) kontinuirano usavršavaju kvalitetu stakla,  kao i razne zaštitne premaze da bi se poboljšala propusnost svjetla. Kvaliteta stakla (propusnost svjetla) + brand formiraju najveći dio cijene proizvoda. Ovdje zaista vrijedi da koliko platiš toliko dobiješ. Međutim, baš kao u prethodnoj točki, za sportsko streljaštvo, u idealnim dnevno‐svjetlosnim uvjetima najveća propusnost svjetla, nije neophodna. Optike najveće svjetlosne propusnosti svoju kvalitetu pokazuju tek u duboki sumrak.


Srednja klasa stakla, dakle, po kvaliteti i cijeni, zadovoljit će dnevno‐svjetlosne, sportsko‐ natjecateljske potrebe.


Kad govorimo o kvaliteti stakla, dobro staklo kad se gleda kroz optiku – treba dati bistru sliku, da se ne zamuti na najvećem povećanju. Slika se ne smije mutiti na vanjskim rubovima stakla kad se gleda kroz optiku. Mnoge optike srednje i niže srednje klase (cijene) ovo će već zadovoljiti.


3. Promjer tubusa:

Promjer tubusa "G" (tube diameter)


U većini slučajeva danas je standardiziran, a mjere su 25.4 mm (1 inch), 30 mm, 34 mm, ili više. I u ovom slučaju treba reći da za promjer tubusa vrijedi “ čim čim veći, tim tim bolji”. Naime, promjer tubusa po vertikalnoj osnovi samim tim omogućava proporcionlano veći broj vertikalnih klikova, odnosno više korekcija za veće udaljenosti s padom zrna . U većini slučajeva 30 mm promjera tubusa će zadovoljiti za natjecanja do 600 m, koja se održavaju u HR.


4. Finoća klikova:  


I ovdje vrijedi:  “čim‐čim finije, tim‐tim bolje”. Europski sistem je izražen u miliradijanima, a američki u kutnim minutama (eng. moa = "minute of angle"). Sportska optika podrazumijeva vrlo fine korekcije na veće udaljenosti, i trebalo bi da ima fine i precizne vrijednosti  jednog klika od   minimalno 1/6 moa, 1/8 moa ili još finije.U MRAD izraženo to je: 0.05 mrad (1 klik ‐ 5 mm/100 m), ili finije.


Lovačke optike za usporedbu, imaju zadovoljavajću finoću klikova već na nivou 1/3 moa, 1/4 moa i slično, dakle nešto su grublje.


5. Otvoreni ili zatvoreni tureti:


Kupole za korekciju optike mogu biti zatvorene ili otvorene.  

Zatvorene kupole (turrets)


Zatvorene kupole imaju zaštitnu kapicu na vrhu, sa svrhom kad se jednom optika regulira, kapica se postavi radi zaštite.  

Otvorene kupole (turrets)


Otvorene kupole nemaju zaštitnu kapicu. Obzirom da se uvjeti gađanja tokom treninga ili natjecanja često mijenjaju, i fine korekcije su stalno prisutne, za sportsko streljaštvo preferiraraju se otvorene kupole.


U većini slučajeva, imaju neku mogućnost zaštite ili lagane blokade da se jednom kad su namještene zaštite od slučajnog pomicanja.  


Gornja kupola koristi se za vertiklnu korekciju pada zrna, lateralni desni turet koristi se za korekciju vjetra. (engl. "Elevation, and windage")


6. Snaga (povećanje) optike:


Za sportsko dalekometno streljaštvo: što veće – tim bolje. Razumni minimum je negdje na 24X povećanja. Trenutne maksimalne vrijednosti povećanja na modernim optikama su na nivou 50x, 60x i slično.


Povećanje ne treba brkati sa zoom‐om, koji je slijedeća stavka:


7. Zoom:

Funkcije optike:

zoom, povećanje (power) korekcija paralakse (paralax adjustment), korekcija visine (elevation), lateralna korekcija (windage)


Zoom ‐ to je omjer od najmanjeg do najvećeg povećanja varijabilnih optika. Sam zoom nije kritičan za sportsku dalekometnu optiku, ako je najmanje povećanje u početku veće. 

 

Primjerice: optika snage 3x‐9x povećanja, predstavlja zoom 3X. Optika snage 10x – 50X predstavlja zoom od 5x. Optike velikog zooma, predstavljaju i naprednu tehnologiju, pa je samim time i cijena veća.  


Jaki zoom kakrakterizira najpoznatije i najskuplje brandove i top modele.  

Snaga zooma od 6x, 8x i slično je napredna generacija optika (i visoka cijena). Treba reći, da sportskog strijelca primarno zanima snaga povećanja, a ne snaga zooma. Pa se u tim okvirima može tražiti ekonomičnije opcije kod izbora optike, u smislu optika manjeg zooma, većeg početnog povećanja.


8. Fiksno ili varijabilno povećanje:  


Optike iz doba drugog svjetskog rata imale su fiksno povećanje gotovo isključivo. Nakon drugog sv. rata javljaju se optike skromnog varijabilnog povećanja, prvo na nivou 3‐9x, kasnije  4‐12x, itd. Ovo i dalje zadovoljava većinu lovnih potreba. Međutim, za streljaštvo se traže još veća povećanja, a kako smo prethodno rekli, na nekom minimumu od 24 x ili veće. Pa se tu već   pojavljuju optike na nivou 6–24x, 10– 50x, itd.  


Varijabilno povećanje ako nije već obavezno, onda je makar poželjno.


Na većim udaljenostima dalekometnih natjecanja, uz korekciju paralakse, poigravanje s varijabilnim povećanjem omogućava dobijanje bistrije slike mete na većoj udaljenosti. 

 

Prednosti optika sa fiksnim povećanjem baš i nisu očite, osim da su tehnološki jednostavnije, pa samim tim i jeftinije, ali možda i pouzdanije. Ove mogu mogu biti u ponudi i od renomiranih proizvođača. Fiksno povećanje nije oznaka manje kvalitete.  Također  treba reći da postoje strijelci koji koriste optike fiksnog , i velikog povećanja, premda u manjem broju.  


Izbor varijabilnog ili fiksnog povećanja je, dakle individualan, ali preporuka ostaje na izboru varijabilnog povećanja.


9. Prva ili druga fokalna ravnina (engl. “First focal plane FFP”, “second focal plane; SFP”):

Prva i druga fokalna ravnina, usporedba.


Kod prve fokalne ravnine “FFP” u optika sa varijabilnim povećanjem, končanica se povećava usporedno sa snagom povećanja. Što je veće povećanje, končanica je deblja. Odnosi veličine mete i oznaka na končanici su uvjek u istom omjeru. Ova kvaliteta omogućava grubo mjerenje udaljenosti, prema oznakama na končanici i veličine same mete ako je meta poznate veličine i na nepoznatoj udaljenosti. U većini slučajeva optike prve fokalne ravnine FFP koristit će se za lovačke potrebe u realnim uvjetim terena.  


Za klasično sportsko streljaštvo  optike tipa "FFP" nisu idealne, iz dva razloga: prvo debela končanica prekriva veliku površinu mete i onemogućava fine korekcije na velikoj udaljenosti, a drugo, u većini slučajeve udaljenosti su poznate i procjena udaljenosti nije potrebna. (Udaljenosti su 50, 100, 200, 300, 600 m).


Zato se u dalekometnom streljaštvu klasičnog tipa koriste optike u drugoj fokalnoj ravnini ("second focal plane – SFP").  


Osnovna kvaliteta optike "SFP " je da se sa povećanjem snage optike, končanica ne povećava proporcionalno, nego ostaje uvjek ista, ajmo reći “tanka”. Tanka končanica na poznatoj udaljenosti, na velikom povećanju, omogućava precizno ciljanje i najfinije korekcije na velikim udaljenostima. Za dalekometno klasično streljaštvo, na poznate udaljenosti, dakle, preporuka je optika tipa “SFP”, druga fokalna ravnina.


10. Tip končanice (engl. "cross hairs, reticle"):  

Može biti bilo kojeg tipa, izbor je individualan. Preferira se da ima


ugravirane oznake vertikalne i lateralne korekcije, ali ovo spada u osobni izbor sportskog strijelca. Osnovna karakteristika da je čim tanja. Najpopularnija je tzv. “Mil‐dot”. (okomita + vertikalna linija sa podjelom na točke), zatim “fine‐cross hair” (okomita + vertikalna vrlo tanka linija bez podjele), te “mil hash” (okomita + vertikalna linija sa podjelom na crtice), itd. Ponuda je velika, izbor je individualan prema vlastitom ukusu. Tanka mora biti.


11. Udaljenost zadnje leće od oka (engl. "eye relief"):

Udaljenost leće do oka (eye relief)


Za jake magnum kalibre, ova vrijednost poželjno je da je čim veća, da kod trzaja puške ne dođe do udarca optike u glavu, arkadu ili oko, što može imati i ozbiljne posljedice.


Govoreći o magnum kalibrima, to su kalibri na nivou 300 wm, 338 lm i slični. 

 

Za umjerene kalibre u dalekometnom streljaštvu, prema pravilniku F‐class (dostupan na naslovnici ovih stranica), do 8mm, poput 308 win, 6.5x47 lapua, 6.5 creedmoor, i slični, “eye relief” na nivou 8‐10 cm, je zadovoljajući, uz uvjet pravilne montaže optike.


12. Korekcija paralakse:  

Paralaksa, preko dva oka.

Korekcija paralakse prednjim objektivom.

Korekcija na lijevoj kupoli.


Greška paralakse je prividno pomicanje mete, u odnosu na končanicu kod pomicanja glave ili nepravilnog položaja glave. Nepravilan, ili svaki put različit položaj glave, dakle, dovodi do manjih grešaka u pogotku zbog pojave greške paralakse. Za lovačke optike manjeg povećanja ovo je prihvatljivo a korekcija paralakse na lovačkim optikama fiksna na 100 metara udaljenosti.  


Za sportske optike za dalekometno klasično streljaštvo pojava greške paralakse je neprihvatljiva. Sportska optika za dalekometno streljaštvo, znači, mora imati turet (obično je ugrađen lateralno, s lijeve strane na sredini optike), za korekciju paralakse. Opcionalno korekcija paralakse može biti na vrhu prednjeg objektiva, tzv. “AO – adjustable objective", u ovisnosti o modelu.  


Smatra se da je greška paralakse korigirana kad se rotacijom lijevog lateralnog tureta (ili “AO”) slika mete na nekoj udaljenosti razbistri.  


13. Osvjetljenje končanice, daljinomjeri, razni ugrađeni gadgeti:  


Ovo su opcije koje podižu cijenu optike, ali za klasično dalekometno streljaštvo posve nepotrebni detalji. Ovo izbjegavati.ZAKLJUČAK: SPECIFIKACIJE OPTIKE ZA SPORTSKO STRELJAŠTVO


‐ Promjer prednje leće: 50 mm, 56 mm, 60 mm. (što veće to bolje)


‐ Kvaliteta stakla: srednja klasa (cijena), zadovoljava, visoka klasa… još bolja...


‐ Promjer tubusa: 30 mm, 34 mm, ili više. (što veće to bolje)


‐ Finoća klikova: 1/6 moa, 1/8 moa ili finije. (0.05 mrad ili finije, što finije to bolje )


‐ Tureti: otvorenog tipa.


‐ Povećanje (snaga) optike: barem 24X, ili veće.


‐ Zoom: 4, 5, 6…


‐ Fiksno ili varijabilno povećanje: osobni izbor, ali preporuka je varijabilno.


‐ Prva ili druga fokalna ravnina ("FFP ili SFP"): za sport je preporuka ‐ druga ("SFP")


‐ Končanica: Tip končanice je osobni izbor, osnovna preporuka da je tanka.


"Eye relief", udaljenost do oka: za srednje kalibre 8 do 10 cm, dovoljno. Za magnume, veća udaljenost.


‐ Korekcija paralakse: lijevi turet, ili "AO", obavezno.


‐ Gadgeti: osvjetljenje končanice, daljinomjer i sl – nepotrebno i skupo.


INFORMATIVNI CJENIK BRANDOVA I KVALITETE:


Primjeri su samo okvirni, na osnovu pregeda raznih online cjenika. Za otpornost na trzaj odredjenog kalibra provjeriti sa trgovcem ili proizvođačem.


‐ Manje od 600 eur: niti pogledati


‐ 600 – 1000 eur: Nikko Stirling target, Vortex Viper, Nikon Monarch III , Athlon Midas BTR, Sightron ‐ stariji modeli, a zatim i rabljene, iz narednih višljih klasa


1000 ‐  1600 eur: Nikko Stirling Diamond,  Sightron SIII, Swarovski Z5 BRX, Vortex PST gen II, Sightmark Latitude , Hawke Sidewinder, IOR Valdada 36x42 Competition , Bushnell Elite Tactical


‐ 1600 – 2000 eur: Meopta ZD, Leupold Competition, Vortex Golden Eagle, Zeiss Conquest z 6


‐ Preko 2000 eur: Swarovski, Deon March, Smidt & Bender, Nightforce,  Khales k1050, IOR Valdada Terminator


Detaljniji pregled cjenika, filitrirati na osnovu gornjih specifikacija:

www.optics-trade.eu/hr/riflescopesPojedine slike Izvor: Web


Mali od Kamare

1,777 views0 comments

Recent Posts

See All