Search
  • Mali od Kamare

Crni Barut 4.dio

Updated: Jan 5

Gravure na Coltu – iz povijesti Texasa


Na početku serije tekstova o crnom barutu, započeli smo s uvodom u temu kroz popularnu kulturu kao i neke scene poznatijih holywoodskih filmova.

Modeli starog oružja u mnogima bude nostalgiju, moderni pogled u ingenioznost starih majstora, nose patinu prošlog vremena na svojim blještavim mesinganim dijelovima i gravurama.

Jednom riječju, staro oružje, makar to bile i reprodukcije izvornih modela, mnogima od nas nose nostalgiju povijesti.

Pa tako i gravure na njima!

Neke izvorne gravure na modernim reprodukcijama revolvera vjerno su prikazane i danas, kakve su i nekad bile.

U ovom članku, riječ je gravurama jedrenjaka na bubnju Coltovih revolvera, i kako su se pojavile?


Da to saznamo, vraćamo sat povijesti, na godine borbe za neovisnost Texasa. U povijesti razvoja revolvera ovo koincidira sa Coltovim Patterson revolverom, prvim Coltovim komercijalnim modelom iz 1936 godine, i isporukom revolvera mornarici nezavisne republike Texas..

Colt Patterson


Texas proglašava neovisnost od Mexica, 02/03/1836. Mexico nema okupacionu vojsku u Texasu, ali s političkim tenzijama šalje ekspedicijske snage da Texas stave pod kontrolu.

Nezavisnost je progalašena, ali Mexičke trupe nastupaju. Započeo je sukob poznat kao texaška revolucija (1835 – 1836)


Alamo.

Meksiko pobijeđuje Texašane u bitci kod Alamoa (23. veljače - 6. ožujka 1836.), i naknadnim terorom nastoje utjerati poslušnost Texasu.

Odmah nakon shoka kod Alama, Texas se vojno reorganizirao, nakon ovog poraza, mjenja taktiku.

21. travnja 1836. Samo mjesec i pol dana nakon bitke kod Alamoa, vojska generala Sama Houstona susreće se kod San Jacinta s vojskom Meksičkog generala Santa Ane. Santa Ana tu je poražen do nogu. Ekspedicijski korpus poražen. Texaška revolucija dobijena zaključno do 21, travnja 1836.

Međutim tenzije se nastavljaju.


Slijedom poraza kod San Jacinta, smatralo se da Mexico planira vojnu odmazdu, i u nedostatku okupacione vojske na terenu, vjerovalo se da će to biti u obliku amfibijskog, pomorskog desanta na obale (nezavisog) Teksasa.

Ovo baca težište operacija na more, i ratnu mornaricu obje države. Na moru je nestabilno.

Radi prevencije Mexičkog pomorskog desanta, američki komodor, Edwin Ward Moore proaktivno maltretira meksičko brodarstvo, i mornaricu u Meksičkom zaljevu, do makismuma svojih kapaciteta, ne dozvoljavajući im organizirani i koordinirani napad preko zaljeva. Pomorske operacije su iscrpljujuće, skupe, sporadične, u sukobu nižeg intenziteta.

Ovo financijski iscrpljuje Texas, jer brodovi i posada, koriste resurse bez odlučujuće prevage na moru.

Colt Navy 1861


U takvoj situaciji iscrpljivanja, 1843, vlada Texasa, financijski na kraju, na čelu sa Sam Huostonom naređuje komodoru Edwin W. Moore-u, povratak male flote u Galveston, Texas, kako bi se flota rasprodala u nedostatku sredstava.

U Galvestonu nastaje kaos, jer je Moore nacionalni heroj, nastaju demonstracije naroda na ulici i demonstracijama spriječavaju rasprodaju flote na dražbi.

Moore (kaubojski) odbija (političko-financijsko-administrativnu-birokratsku) naredbu, oglušuje se na istu, dapače, čak i oprema flotu iz vlastitih privatnih sredstava, isplovljava te privatno postpisuje ugovor o najmu flote Yukatanu, danas Mexičkom saveznom državom, tada državom u ratu s Mexicom, u sličnoj borbi za neovisnost.

Time dobija saveznika i zatvara kakvu takvu financijsku konstrukciju za nastavak operacija na moru.


Bori se dalje (privatno) na strani Yukatana, koji plaća mjesečni najam Mooreve flote za borbu protiv Mexica.

Campeche. Pomorska Bitka.

Glavna bitka za kontrolu tog područja, na južnoj strani Mexičkog zaljeva. započela je sukobom 30. travnja 1843.


Dolazi do razmjena vatre kod susreta između meksičkog broda "Regenerator" s jedrenjacima združenih texaških i jukatanskih brodova koji su sudjelovali u u patroli mexičkog zaljeva tražeći mexičku flotu.

Sukob završava neriješeno, pri čemu su se obje strane povukle na preustroj i ratnu popunu za glavnu bitku koja slijedi.

Konačno, u blizini grada Campeche-a, Yukatan.

Samo dva tjedna poslije, 16. Svibnja 1843 dolazi do glavnog sukoba gdje Mexico šalje najmodernije ratne brodove u svojoj floti (i u svijetu), oklopljene brodove od 1.200 tona "Guadalupe" i "Moctezuma" na čelu eskadrile još pet ratnih brodova jedrenjaka s namjerom uklanjanja texaških i jukatanskih pomorskih snaga, i konačnim ciljem uspostavljanja dominacije u zaljevu koju su već postupno izgubili.


"Guadalupe" i "Moctezuma" oklopljeni brodovi opremljeni Paixhan topovima, prvim topovima u povijesti sa punjenjem eksplozivnim grantama, i produženog dometa. S njima u liniji su još parobrod “Regenerator” i četiri klasična jedrenjaka.

Flota Teksasa i Jukatana znatno slabija, jedrenjaci “Austin” i “Warthon”te tri manja jedrenjaka, klasične kratko dometne mornaričke artiljerije na kugle. Bez parnog pogona i bez modernog topnišva.

Warton, teksački , brik iz pomorske bitke kod Campeche-a


Bitka u taktičkom smislu završava neriješeno, povlačenjem obje strane. Mali gubici na obje strane, nakon cjelodnevne razmjene vatre, bez potopljenih plovnih jedinica.

Strateški, Texas i Yukatan zadržavaju prevlast u zaljevu, i povijesno ova se bitka smatra njihovom pobjedom. Mexico pak, dobija neslavnu bilješku u povijesti ratovanja na moru, kao jedini povijesni slučaj gdje parni stroj i oklop, gube bitku nad drvenim brodom na jedra, i topovskom kuglom.

Po povratku u Texas nakon bitke, i nakon prethodnog odbijanja poslušnosti vladi, Moore je optužen za Piratstvo.

Tuži ga vlada Texasa (isti Sam Huston, koji je htio rasprodati flotu, a Moore ga nije poslušao).

Međutim pobjeda na moru, donosi i podršku javnosti Mooreu te dovodi do povlačenja i pada optužbe.


Moore postaje nacionalni heroj texasa. A Alamo – San Jacinto – Campeche, tri povijesne bitke za samostalnost Texasa.

Novčanica 10 dolara nezavisne republike Texas, sa slikom Wartona, teksaškog brika

Nedugo zatim, Mexico priznaje texasu neovisnost, pod uvjetom da Sjedinjene države neće anexirati Texas.

U međuvremenu, od 1936 naovamo, Samuel Colt ima svoje financijske probleme.

5 godina prije ove bitke, 1837, Moore naručuje za svoju flotu (ratnu Mornaricu Republike Texas), tada dostupne i za to vrijeme napredne modele Colt Patterson revolvere, od kojih su mnogi vjerojatno i sudjelovali u ovoj pomorskoj bitci.

Do polovice 40-desetih godina u Texasu, Colt ima kontakte s vladom, dobre poslovne odnose ali i ozbiljne financijske probleme, uslijed troškova tvrtke i nedovoljnih narudžbi.

Colt Navy 1851

1845 Sjedinjene države aneksiraju Texas.

Ovo izaziva novi vojni sukob s Meksikom

Samuelu Coltu sad odjednom stižu narudžbe za revolver!

A s američkom aneksijom Texasa počinje (novi) Američko Meksički rat. (1846 – 1848). Stiže narudžba revolvera za potrebe texaških rangera 1847. (4 godine nakon bitke na moru).

Samuel Colt, plasira malu i skormnu narudžbu revolvera Walker (oko 1.100 komada proizvedeno), te nešto poboljšane verzije revolvera nazvane Colt Dragoon, od kojih je proizvedeno oko 18.500 komada.

Colt Dragoon

Nakon Američko Meksičkog rata, prvobitna ideja za novu veliku seriju nešto lakših revolvera, je prema poručitelju novi model Colta nazvati “Ranger”, namjenjenog za jedinice texaških rangera.

Međutim samuel Colt mijenja naziv modela, vjerojatno imajući u vidu status i nacionalni ponos oko prethodno opisane pomorske pobjede, i odlučuje dati ime modelu “Navy”, u čast Mooreove pobjede na moru. Revolver je uspjeh, a od početka do kraja proizvodnje 1873. U 22 godine, izašlo ih je preko 270.000 komada.


Gravure:

Ne samo to, već u skladu sa imenom revolvera “Navy”, on dodatno dizajnira gravure na bubnju revolvera koje prikazuju detalje pomorske bitke kod Campechea, očito marketinški potez za civilno tržište, prepuno nacionalnog ponosa nakon dva pobjedonosna rata s Mexicom..

Gravure za ovu namjenu nisu skupe, u Coltovoj tvrtki već su imali tehnologiju za ekonomičnu izradu gravura pantografom. Uređajem koji je patentirao Waterman Lily Ormsby, i u ono vrijeme ima je naziv “gramograph”, a tvornici oružja ovo omogućava graviranje bez puškarsko-graverskog rada, tako da konačni proizvod bude atraktivno ukrašen ali i jednostavan za proizvodnju po prihvatljivoj tržišnoj cijeni. (danas bi rekli “best buy”)

Konačno, revolver sa gravurama pomorske bitke, dobija naziv “Colt Navy” i izlazi na tržište 1851, u mornaričkom kalibru .36 incha.

Colt Navy 1851


Dakle, Colt Navy 1851, napokon je na sceni, sa gravurama na spomen pomorske bitke iz1843 godine. Sve je u stilu!

“Navy” u Texasu postaje popularan vrlo brzo, gravure su lijepe za vidjeti, i dobar su marketinški potez, pogotovu kod poklanjanja eminentim političarima onoga doba u prezentacijskim drvenim kutijama.

Colt Navy 1851


Naslutivši dobru prodaju, Colt ostavlja gravure pomorske bitke na naredne modele, od Colt Navy 1851, te kasnije i do modela Colt Navy 1861, kao i Colt Army 1860.

Colt Navy 1861


Da se vratimo na izvornik, Colt Navy 1851, posjedovale su mnoge povijesne ličnosti kao Doc Holliday, Wild Bill Hickock, konfederacijski general Robert E. Lee, kao i mnogi drugi.

Colt Army 1860


Gravure danas:

Vjerni izvornim modelima, danas talijanski proizvođači coltovih reprodukcija, u mnogim slučajevima izrađuju modele sa identičnim gravurama iz ovog povijesnog razdoblja.

A ovo je način kako su ove gravure nastale. (Nisu kič!)

Vlasnici reprodukcije revolvera Colt navy 1851, 1860 Army, ili 1861 Navy, budite tako informirani o graviranim brodovima na bubnju i kako su jedrenjaci “stigli” od Yukatana preko divljeg zapada, do talijanskih reprodukcija!

Gravure, dakle, imaju svoju priču, i predstavljaju nostalgiju povijesti i proteklog vremena, za onoga tko to zna cijeniti!


Crni Barut 1.dio

Crni Barut 2.dio

Crni Barut 3.dio


Pojedine slike izvor: Web


Mali od Kamare

598 views0 comments

Recent Posts

See All