Search
  • Mali od Kamare

Crni Barut 3.dio

Updated: Jan 5

U ovom trećem dijelu, nastavku prethodna dva članka o oružju na crni barut, zaključujemo ovu trilogiju odlaskom na streljanu i laganim trainingom, uzimajući u obzir sve prethodno rečeno.

Colt Army 1860, cal 44. (Pietta)

Color case hardening: frame & loading lever, brass trigger guard


DAKLE, PRAKTIČNO, KAKO TO IZGLEDA, NA SIGURAN NAČIN?


- PRIPREMA

- TRAINING DAY

- ČIŠĆENJE


PRIPREMA!


Dan prije odlaska na streljanu pripremi se sva oprema.

Filcani čepovi naprave se od filca, u ovom slučaju za kalibar .44, pomoću sjekača 12 mm.

Čepovi od filca, uredno se slože u adekvatnu kutijicu, tvrdo pakovanje.

Kugle se spreme u tvrdu kutiju, provjerene, adekvatno posložene, i prethodno izlivene.

Napuni se rog za barut, i pripreme se baždirani lijevci za doziranje. U slučaju doziranja crnog baruta za model Colt Army 1860, cal 44, preporučena mjera baruta je u rasponu od 12 do 15 graina, odnosno 0.8 do 1.0 grama. Za ovu priliku, krenuli smo od minimalne doze, 12 graina.

U plastične epruvete, napune se mjere baruta.

Provjere se i pripreme kapisle, i ostavljaju u originalnoj ambalaži.

Pripremi se kukuruzna krupica, koju ćemo na streljani dozirati praznim čahurama pištoljskog streljiva, različitog volumena, koje se također provjere ovom prilikom.

Provjeri se podmaz punjenja, u ovom slučaju domaće izrade, mješavina loja i pčelinjeg voska, u adekvatnoj kutijici tvrdog pakovanja.

Sve se uredno složi na stol radi provjere pred odlazak na streljanu.

Revolver se transportira u koferu, ali u originalnoj futroli “US cavalry”. :-)


TRAINING DAY!


Kod dolaska na streljanu, urednost je od nezaobilaznog značaja, sva oprema uredno se slaže na stol na paljbenoj liniji, i nanovo provjerava.

Podmaz i filcani čepovi su provjereni!

Nakon što je cijev osušena i nakon što su ispaljene kapisle preko praznih komora bubnja, krećemo sa “pravim” punjenjem. Revolver se uzima u lijevu ruku, a kokot se stavlja na prvi zub što omogućuje rotaciju cilindra. Kažiprst ne držati na okidaču.


Prva komora bubnja puni se mjerom crnog baruta, iz plastične epruvete, pripremljene dan ranije.

Nakon umetanja filcanog čepa, stavlja se kugla na ušće komore bubnja a bubanj se rotira desno, dok zrno ne dođe u položaj za nabijanje polugom za sabijanje ispod cijevi.

Kuglu sabijamo polugom, umjerenim konstantnim i odmjerenim pritiskom.


Postupak punjenja komora ponavljamo dok ne napunimo ukupno 5 komora bubnja revolvera, a 6. komoru ostavljamo praznu i nenabijenu iz sigurnosnih razloga.

Na napunjene komore cilindra, s prednje strane, navlačimo podmaz, od maziva prirodnog porijekla.

Nakon što je ovaj dio procedure gotov, može se kapislirati napunjene komore bubnja revolvera. I ovo se izvodi sa kokotom na prvom zubu. Kapislirati se može ručno, ali i specijalnim alatom, tzv kapislatorom. Kod stavljanja kapisla, one se mogu pristima malo stisnuti, radi boljeg prihvata na pistonu.


Nakon kapisliranja, kokot se postavlja u opušteni položaj na praznu komoru bubnja, ili kod nekih modela na predviđeni zub između dvije komore.

Odrađujemo gađanje u metu, jednoručnim stavom, na 25 metara.

Za slijedeću seriju od 5 hitaca, punimo na isti način, osim što za probu, umjesto filcanog čepa, stavljamo mjeru kukuruzne krupice, iz prazne čahure pištoljskog metka koja služi za ujednačenu “kukuruznu” mjeru.

Odrađujemo gađanje jednoručnim stavom, a grupa pogodaka se ipak čini manja iz prve serije gdje je korišten filcani čep, kao podloška između kugli i baruta.


ČIŠĆENJE


Ako se nema vremena detaljnije očistiti barem cijev neposredno nakon gađanja, onda se cijev prije transporta našprica uljnim sprejom radi privremene zaštite.


Garež crnog baruta predstavlja agresivne soli, i temeljito čišćenje je potrebno. Najbolje otapalo svake soli jest mlaka voda s malo deterdženta za suđe.

Prije čišćenja pripremi se alat.

Kod čišćenja, revolver (odnosno svako oružje na crni barut) rastavlja se do zadnje vide.


Drveni dijelovi brišu se suhom krpom.


Metalni dijelovi se svi stavljaju u plastičnu posudicu s mlakom vodom i deterdžentom za suđe.


Bubanj se rastvalja na način da se skine sa osovine, a perkusioni pistoni se odvidaju s bubnja specijalnim ključem, nipple wrenchom, i stave u kadicu s mlakom vodom.


Bubanj u posudici mlake vode ispire se sa četkicama. Perkusione bradavice peru se četkicom za zube. Posebnu pažnju posvetiti navojima.


Cijev se ispire u mlakoj vodi sa četkicama za čišćenje cijevi.


Svaka vida, i utori na metalnom kućištu revolvera, umočeno je u mlaku vodu, te se detaljno ispire uz pomoć četkice za zube.


Željezni dijelovi se suše, brišu krpom, a navoji se pošpricaju uljnim sprejom.


Mesingani dijelovi se ispiru, a nakon sušenja se mogu ispolirati pastom za poliranje.


Svaki dio prođe, dakle, na ovaj način zasebno kroz ruku, i zasebno se ispire u vodi, te kasnije suši, podmazuje, ili polira.


Svim dijelovima se daje vremena da se detaljno posuše, a sastavljanje oružja može se planirati i za drugi dan.


Sastavljanje se radi obrnutim redoslijedom od rastavljanja. Pokretni dijelovi se tokom sastavljanja lagano podmažu uljem za oružje.


Obzirom da Colt Army 1860, cal 44 ima 42 pozicije za proces sastavljanja oružja, potrebno vrijeme iznosi 20 do 30 minuta. Ovo se radi smireno, fokusirano, pedantno.


I to bi bilo to, a sama praksa, jednostavnija je od teorije!


U jednom od narednih članaka koji slijede, dotaknut cemo se nastanku gravura na oružju na crni barut, iz američke povijesti!


Stay tuned! :-)Slike sa strelišta: © D.S. Štaka


Disclaimer: tekst je informative prirode, a za sigurno korištenje oružja strijelac je dužan koristiti oružje prema uputama proizvođača i pravilima streljane.


Crni Barut 1.dio

Crni Barut 2.dio

Crni Barut 4.dio


Pojedine slike izvor: Web


Mali od Kamare

710 views0 comments

Recent Posts

See All