Search
 • Mali od Kužine

Alati za punjenje streljiva

Updated: Jan 5

U prethodnom tekstu, pokrenuli smo malopoznatu temu o punjenju streljiva za vlastite potrebe, naveli smo neke prednosti, a to su jeftinije i preciznije streljivo za vlastitu pušku, definirali smo zakonske osnove za reloading iz zakona o nabavi oružja i streljiva za građane, te u više detalja opisali postupak pripreme čahura prije punjenja.


U nastavku ove teme, napravit ćemo korak nazad, te pokušati odgovoriti na osnovno pitanje - koja osnovna oprema i alati su nam potrebni, te uz grubi presjek cijena renomiranih proizvođača Lee, RCBS, Hornady, Lyman zaokružiti informaciju o osnovnoj opremi. Jer, spisak alata i cjenik opreme, važni su za svaku nabavku!


U narednom tekstu, dakle, popisat ćemo kako slijedi:


 1. Radionica

 2. Literatura

 3. Presa

 4. Matrice

 5. Držač čahura

 6. Vage za mjerenje baruta

 7. Dozatori

 8. Elektronske vage sa dozatorom

 9. Precizni dozator baruta

 10. Lijevak za barut

 11. Precizni klizni mjerači, pomične mjerke, “šubleri”

 12. Alat za kapisliranje, kapislator

 13. Alat za zaglađivanje čahure

 14. Alat za kraćenje čahura

 15. Alati za čišćenje čahura, tumbleri i ultrazvučni alati

 16. Alati za zagrijavanje vrata čahure (engl. annealing rifle brass)

 17. Alat za uniformiranu napetost vrata (engl. neck turning tool)

 18. Lubrikant za čahure

 19. Podloga sa utorima za držanje čahura

 20. Alat za izvlačenje zrna iz čahure

 21. Kutije za streljivo

 22. Zaljučak


Radionica


Za ovu aktivnost obavezan je radni prostor, koji ne mora biti preveliki, radni stol, police za alat, opremu i sitnice, sa izvorom električne energije.

Prostorija mora biti suha i prozračna. Barut je higroskopan, navlači vlagu, i suhi prostor je jedan od osnovnih uvjeta za kvalitetan reloading. Idealna je suha klimatizirana prostorija.

Također, radionica mora biti dobro osvjetljena.

U radionici mora vladati apsolutni red, ograničen pristup ukućanima sve stvari posložene i na dohvat ruke, jer je sistematičnost i fokus na rad od najvećeg značaja kod obavljanja ovih aktivnosti.

Ovo se ne radi na kuhinjskom stolu!


Literatura


Bez ovoga ne treba ni početi. Internet je besplatan, ali je pun svega, pa tako i neprovjerenih i netočnih informacija, kao i instrukcija bez autoriziranog izvora. Danas se na internetu može naći podatak čak i da je zemlja ravna ploča!

Dakle, s internetom obazrivo, a instrukcijski autorizirani priručnici su obavezni. Naravno, potrebno ih je proučiti detaljno, i raditi prema uputama!

Možemo navesti nekoliko primjera:


- Modern reloading, 2nd Edition, autor Richard lee

- Long Range Precision Rifle Reloading Handbook, Lyman

- Cast Bullet Handbook, 4th edition, Lyman

- Quick Load Software, CD

- Cartridges of the World, 16th edition, Frank C. Barness

- Tablice punjenja pojedinih proizvođača baruta

- Kao i brojna druga izdanja


Presa (engl. reloading press)


Presa je osnovni alat za ručno punjenje streljiva. To je alat koji je najčešće izveden tako da polugom sabije čahuru na matricu tokom procesa punjenja.

Presa može biti: jednostepena, kupolna ili progresivna (engl. Single stage, Turret, Progressive)


Jednostepena presa (engl. single stage press)


Njome se izvodi jedna po jedna operaciju punjenja streljiva. Koristi se za visokoprecizno punjenje streljiva, ali u malim količinima.

Primjer:


Hornady Lock-N-Load Classic Presa – 187,45€ (Grauwolf.net)


Kupolna presa (engl. turret press)


Ovaj naziv dobija po tome što omogućuju montiranje svih matrica istovremeno na presu, za izvođenje svih postupaka u procesu punjenja na jednom metku. Da bi se zamijenila matrica može se namjestiti da se prsten okreće prilikom svakog rada poluge a opcionlano može se prsten okretati ručno po potrebi, i tad se polugom prese odrađuje slijedeći dio postupka.


Za punjenje više raznih kalibara koristi se ovakva kupolna presa.

Ona na sebi ima prsten na koju se montiraju matrice.

Prsten za matrice se lako skida/zamjenjuje što znači da se mogu montirati matrice za svaki kalibar na zasebni prsten te jednostavno ih mjenjati po potrebi (ovo zahtjeva dodatni prsten za svaki kalibar).

Za pištoljsko streljivo - ovom presom moguće je napuniti do 150 komada streljiva na sat.

Primjer:

Lee Classic Turret presa 170,95€ (Grauwolf.net)

Prsten – 17,45€ (Grauwolf.net)


Progresivna presa (engl. progressive press)


Progresivnom presom puni se nekoliko čahura istovremeno. Sa svakim potezanjem poluge, izvodi se jedna faza punjenja simultano na svim čahurama.

Progresivna presa uzima se tek kao druga presa u radionici i to samo za povećanu količinu streljiva, kao na pr. za discipline idpa/ipsc gdje se puca veća količina streljiva po svakom treningu.

Ova presa radi na istom principu kao kupolna presa samo daleko brže.


Neovisno o gornjem spisku, treba naglasiti da mnogi proizvođači nude gotove komplete alata, koji omogućavaju početniku da nakon nabavke odmah počne s osnovnim punjenjem streljiva.


Indexsiranje progresvine prese je metoda okretanja kupole po redu radnji od prve matrice sa kapisliranjem do zadnje matrice sa krimpanjem zrna.

Indexsiranje progresivne prese je metoda okretanja kupole po redu radnji od prve matrice sa kapisliranjem do zadnje matrice sa krimpanjem zrna.

Jeftinije progresivne prese se ručno indeksiraju ali postoje i skuplji modeli koji se sami indeksiraju (engl. auto indexing progressive).

Potrebno je imati dosta strpljenja prilikom montiranja ovakve prese. Dok s jeftinijim i jednostavnijim modelom prese - može se napuniti do 500 metaka na sat a sa ovom složenijom (i skupljom) može se puniti i do 2000 metaka na sat.

Primjer:

Lee Loadmaster 9 mm Para Progressive – 404,95€ (Grauwolf.net)


Matrice (engl. dies)


Matrice iz svakog kompleta prema kalibru se koriste za 1) matrica za formiranje čahura na dimenzije SAAMI ili CIP standarda uz dekapisliranje čahure, zatim 2) usađivanje zrna u čahuru te na kraju 3) za krimpanje zrna.

Drugim riječima za svaki od ovih postupaka, za određeni kalibar koristi se druga matrica.

Matrice u ponudi specijaliziranih trgovina mogu se kupiti pojedinačno, međutim ekonomičnije je kupovati matrice u kompletu za svaki pojedini kalibar.


Matrice za ravne čahure bez konusa (engl. straight wall casing)


Ovo su matrice za uobičajene kalibre poput 9x19, .45 ACP, .45-70 govt i slične koje su skoro cilindričnog oblika, ili malog stožastog suženja pri vrhu.

Matrice za punjenje ravnih čahura najčešće dolaze u kompletu od tri matrice. 1) matrica za formiranje čahura na dimenzije SAAMI ili CIP standarda uz dekapisliranje čahure , 2) matrica za širenje vrata čahure radi lakšeg usađivanja zrna, 3) matrica za usađivanje zrna koja je ujedno i krimp matrica.


Treba reći da neke matrice za širenje vrata imaju i opciju montiranja i dozator baruta na njih (ovo je namijenjeno za kupolne ili progresivne prese) i na taj način mogu odmah dozirati barut u čahuru.


Također postoje kompleti za punjenje ravnih čahura sa 4 matrice iste namjene kao i prethodni trodijelni komplet, a tada su dodatne dvije posebno matrica za usađivanje zrna i zasebna matrica za radnju krimpanja.

Primjer:

Lee 4 Die Set Pistol 9mm – 67,95€ (Grauwolf.net)

Matrice za čahure sa suženim vratom (engl. bottleneck casing)


Ovo su matrice za uobičajene puščane kalibre poput 30-06, 308 win, 8x57, itd, koje su u grlu sužene u obliku grla od boce, pa odatle i dobijaju engleski naziv.

Čahure sa suženim vratom mogu se formirati na dva načina:


 1. Cijelom dužinom (engl. Full lenght) što znači cijelo tijelo skupa sa vratom čahure, odnosno,

 2. Preoblikati samo na vratu čahure (engl. Neck sizing) što znači da tijelo čahure ostane netaknuto, a oblikuje se samo vrat čahure.

Obzirom da kod ispaljenja metka, dolazi do deformacije i širenja čahure unutar ležišta metka u cijevi, treba razmotriti opciju formiranja čahure matricom cijelom dužinom prije ponovnog punjenja. Tu valja naglasiti, matrica za oblikovanje vrata čahure se koristi samo ako će se streljivo koristiti sa puškom iz koje su te čahure već pucane i na taj način odgovarat će ležištu metka u cijevi upravo te puške.

Ukoliko se tako pripremljeno streljivo koristi iz druge puške tada može doći do poteškoća sa zatvaranjem zatvarača puške zbog malih tolerancija unutar standarda ležišta za to streljivo standardizirano. U kompletu od ove 4 matrice obično se dobije 1) matrica za formiranje čahure po dužini, zatim 2) matrica za formiranje čahure pri vratu, 3) matrica za usađivanje i 4) matrica za krimpanje.

Primjer:

Lee Ultimate 4 die set .308 win - 69,95€ (Grauwolf.net)


Držač čahura (engl. Shell holder)


Svaki kalibar ima svoj držač čahura da bi se mogao koristiti na preši.

Neki proizvođači ne isporučuju držač čahura sa svojim matricama pa treba obratiti pozornost na to što se isporučuje u kompletu ovih alata.

Na prijašnjim ilustracijama na matricama se vidi da renomirani proizvođač tvrtka Lee isporučuje svoj komplet skupa sa držačem čahura.

Primjer:

Hornady shell holder .308 win – 7,95€ (Grauwolf.net)


Vage za mjerenje baruta (engl. Powder Scale)


Jako važna stavka u reloadingu je kvalitetna vaga za mjerenje baruta. Postoji mnogo izbora mehaničkih ali i elektronskih vaga. Mehaničke vage su jednostavne i lagane za upotrebu i nisu ovisne o izvoru enrgije (struja).

Elektronske vage su brže u mjerenju ali su dosta osjetljivije, te osjetljivije na kvar od mehaničkih vaga.

Osnovna je preporuka ne štedjeti prilikom kupnje vage jer što je vaga kvalitetnija to će preciznije mjeriti, a u skladu s tim onda će vam i streljivo bit preciznije.

Primjer:

Hornady Lock-N-Load Balance Beam Scale – 92,45€ (Grauwolf.net)


Hornady Electronic Powder Scale – 120,45€ (Grauwolf.net)


Dozatori (engl. Powder Measure)


Ukoliko se puni veća količina pištoljskog streljiva ali ipak ne u tolikoj mjeri da opravda nabavku progresivne prese onda valja razmisliti o nabavi dozatora baruta koji se montira na radni stol.

Namješta se na način da dozira po volumenu baruta a ne po težini.

Naravno, ukoliko je uvijek isti volumen baruta onda je i ista težina. Tada je potrebno svako deseto do petnaesto doziranje provjeriti na vagi da budemo sigurni da ispravno dozira.

Primjer:

Lee Perfect Powder Measure – 33,95€ (Grauwolf.net)


Elektronske vage sa dozatorom (engl. electric Scale with auto dispenser)


Elektronske vage u kombinaciji sa dozatorom su izrazito praktične. Dovoljno je unijeti količinu baruta i sačekati dok dozator ne učini svoje.

Naravno takvi aparati su i najskuplji način mjerenja baruta.

Primjer:

RCBS Chargemaster Combo scale/dispenser – 653,95€ (Grauwolf.net)


Precizni dozator baruta (engl. powder trickler)


Precizni dozator baruta je važan alat za mjerenje baruta na mehaničkoj vagi. S njim se može dodavati izuzetno male završne količine baruta na vagu i tako postignut veliku preciznost prilikom mjerenja. Za dodavanje baruta zrno, po zrno, što bi se reklo.

Primjer:

Hornady Powder trickler – 16,45€ (Grauwolf.net)


Lijevak za barut (engl. powder funnel)


Lijevak za barut je potreban prilikom stavljanja baruta u čahuru. Na tržištu postoji veliki izbor lijevaka, neki su napravljeni samo za jedan kalibar i veličinu čahure a neki su opremljeni adapterima tako da se mogu prilagoditi većem asortimanu kalibara.

Primjer:

RCBS Quick Change Set – 22,45€ (Grauwolf.net)


Precizni klizni mjerači, pomične mjerke, “šubleri” (engl. calipers)


Neizostavni alat u punjenju streljiva. Potreban je u mjerenju čahura, ukupne dužine metka itd.

Ne zaboravimo, ukupna dužina gotovog metka definirana je SAAMI i CIP standardom, a također i dužina čahure. Za to nam služi pomična mjerka!

Primjer:

Hornady Digital Caliper – 40,95€ (Grauwolf.net)


Alat za kapisliranje, kapislator (engl. priming tool)


U većini slučajeva prese se isporučuju sa svojim alatom za kapisliranje ali ukoliko ga nema, trebat će nabaviti zasebno. Postoje ručni modeli s kojima ostvaruje malo bolja kontrola te bolji osjećaj kapisliranja čahure ali također postoje i modeli koji se montiraju za stol i vrlo su pouzdani.

Primjer:

Lee Ergo Prime – 54,95€ (Grauwolf.net)


Lee Auto Bench Priming Tool – 40,45€ (Grauwolf.net)


Za ove alate treba imati posebne držače čahura koji se kupuju zasebno. Ukoliko se puni više kalibara najbolje je kupiti cijeli komplet ovih držača.

Lee Priming Tool Shell Holder Set – 24,95€ (Grauwolf.net)


Alat za zaglađivanje čahure (engl. chamfer and deburring tool)


Još jedan alat bez kojega se ne može!

Sa ovim alatom se zaglađuje oštre rubove vrata netom skraćene čahure te formira ležište kapisle kao i rupa za inicijalnu iskru.

Primjer:

Lyman Case Care Kit – 58,45€ (Grauwolf.net)


RCBS Flash Hole Deburring Tool with Case Pilot Stop – 7,95€ (Grauwolf.net)


Alat za kraćenje čahura (engl. Case trimmer)


Svaki put prilikom opaljenja streljiva čahura se izdužuje. Kad čahura pređe određenu dužinu potrebno ju je skratiti. Za takvu radnju koristi se trimer za čahuru.

Postoje 1) ručni trimeri, 2) stolni trimeri za montažu na stol te 3) električni trimeri.

Primjer:

Lee Deluxe Qiuck Trimmer + Lee Qiuck trim matrica – 34,90€ (Grauwolf.net)


Hornady Cam-Lock Trimmer – 108,45€ (Grauwolf.net)


Lyman Brass Smith Case Trim Xpress – 191,45€ (Grauwolf.net)


Alati za čišćenje čahura, tumbler, ultravučni alati (engl. case cleaning, tumblers)


Čahure se ne moraju nužno čistiti, važno je samo skinuti lubrikant sa njih koji je nanesen prilikom formiranja čahure.

Postoji više metoda čišćenja čahura: 1) suho prevrtanje (engl. dry tumbling), 2) mokro prevrtanje (engl. wet tumbling) te 3) ultrazvučno čišćenje (engl. ultrasonic cleaner).

O ovome smo već rekli nešto više u uvodnom dijelu o punjenju streljiva.


Suho prevrtanje (engl. dry tumbling)

Primjer:


Lyman Dry Tumbler – 88,95€ (Grauwolf.net)

Lyman Dry Tumbler media – 10,95€ (Grauwolf.net)


Mokro prevrtanje (engl. wet tumbling)

Primjer:

Lyman Cyclone Rotary Tumbler – 314,95€ (Grauwolf.net)

(Sa ovim tumblerom dobijete i čelične iglice)

Lyman Stainless Steel Cleaning Media (Čelične iglice) – 55,95€ (Grauwolf.net)


Alat za ultrazvučno čišćenje (engl. ultrasonic cleaner)


Primjer:

Hornady Lock-N-Load Sonic Cleaner 2L – 145,95€ (Grauwolf.net)


Hornady One Shot Sonic Clean Solution – 28,95€ (Grauwolf.net)


Alati za zagrijavanje vrata čahure (engl. annealing rifle brass)


Primarni razlog zašto se zagrijava vrat čahure je da se produži životni vijek čahuri te da je možemo koristiti čim više puta. Podsjetimo se, o tome smo pisali u uvodnome članku o reloadingu.


Konstantna tvrdoća vrata čahure znači konstantne tlakove koji rezultiraju ujednačenom brzinom zrna, a uslijed tog i boljom preciznosti, te produženim životnim vijekom sa više ispaljenja.

Primjer:

Reloader Brass Annealer - 430€ (reloading.ch)


Alat za uniformiranu napetost vrata (engl. neck turning tool)


Čahure sa većim varijacijama pri debljini vrata se drugačije šire i onda stvaraju različite tlakove. Kod pojave takvih neujednačenosti od metka do metka, dolazi do pada preciznosti a to želimo izbjeći. Da bi se ovo korigiralo, služi nam ovaj alat.

Primjer:

Hornady Neck Turn Tool – 149,95€ (Grauwolf.net)


Lubrikant za čahure (engl. case lube)


Obavezno se koristi kod formiranja čahure. Izbora lubrikanata je velik, od aerosol spreja pa do voska:

Primjer:

Hornady Case Sizing Lube – 5,45€ (Grauwolf.net)


Hornady Case Lube Pad – 14,45€ (Grauwolf.net)


Podloga sa utorima za držanje čahura (engl. loading tray)


Ova podloga je važan dio opreme. Omogućava organizirano punjenje, red na random stolu, a također i sprečava da se čahure slučajno ne izvrnu prilikom punjenja baruta.

Primjer:

Frankford Arsenal Perfect Fit Reload Tray – 11,95€ (Grauwolf.net)


Alat za izvlačenje zrna iz čahure (engl. bullet puller)


Za slučaj da se desi greška tokom punjenja zrna / metka, zrno treba izvući iz čahure. Tome služi ovaj alat. S njime se može rastaviti zrno od čahure bez da se ošteti te vratiti barut nazad u spremnik.

Primjer:

Hornady Cam-lock Bullet Puller – 36,45€ (Grauwolf.net)


Hornady Cam-Lock Bullet Puller Collet – 12,95€ (Grauwolf.net)Kutije za streljivo (engl. ammo boxes)


Ambalažu za adekvatno spremanje gotovog streljiva.

Primjer:

MTM Ammo Box 50 – 6,45€ (Grauwolf.net)

Zaključak.


U ovom textu prošli smo osnovne specijalizirane alate koji su potrebni da bi se neko bavio reloadingom,to jest, ponovnim punjenjem streljiva, kao i pregled ponude cijena ovih alata.

Prednosti reloadinga su jeftinije streljivo, ali i preciznije streljivo od onog kupljenog u trgovinama. Za strijelca kojem je važan rezultat, i koji troši određenu količinu streljiva tokom godine za treniranje i natjecanje, ovo je skoro pa neizbježan korak. A također i lovcima koji su zainteresirani izvući najbolje iz svoje puške za etički hitac, ili jeftinije treniranje.

Osnovni uvjeti za ovo su dobra volja, početna investicija, i dostupan manji prostor za kvalitetnu radionicu.

Nakon što smo ovim tekstom prošli popis osnovnih alata za ovu aktivnost, u narednom tekstu osvrnut ćemo se u više detalja na opis osnovne četiri komponente za izradu metka: čahure, zrna, kapisle i baruta, te se osvnuti posebno na izbor zrna u ovisnosti o koraku žlijeba cijevi.

Disclaimer: tekst je informative prirode, a za sigurno korištenje oružja strijelac je dužan koristiti oružje prema uputama proizvođača i pravilima streljane, odnosno streljivo puniti prema uputama proizvođača alata, opreme, baruta, kapisli i naputaka verificiranih priručnika za punjenje.


Priprema čahure (case preparation)


Pojedine slike izvor: Web


Mali od kužine

2,419 views0 comments

Recent Posts

See All